زندگینامه نیوتن

برای بشر همیشه یک سوال بزرگ مطرح بود.چرا هرچه را رها کنیم به سمت زمین سقوط می کند و اگر چنین است چرا ستاره ها به زمین سقوط نمی کنند؟ در پاسخ به این سوالات افراد بسیاری کوشش کردند تا پرده از این راز بردارند ولی چون علم هنوز مراحل کودکی خود را می پیمود و روش درست را نرفتند بنابراین به انواع خرافه ها متوسل شدند و چهره ای نادرست از کیهان و جهان خلقت ترسیم کردند . سرانجام دوره رنسانس علمی در اروپای قرون وسطی رسید.دانشمندان بزرگ پیدا شدند و تلاش کردند حقیقت را دریابند هر کدام گوشه ای از حقیقت را پیدا کردند . علم روز به روز بیشتر پیشرفت می کرد تا نوبت به شخصی رسید که دنیای علم ( بخصوص فیزیک و نجوم ) را دگرگون کرد و  به سوالاتی که هزاران سال ذهن بشر را مشغول کرده بود پاسخ گفت و او کسی نبود جز اسحاق نیوتن (ایزاک نیوتن )
نیوتن یکی از بزرگترین دانشمندان جهان بود . او به یکی از تاثیرگذارترین افراد تاریخ بشر تبدیل شد . به گونه ای که بعد ازحضرت محمد (ص) به عنوان دومین انسان تاثیر گذار درتاریخ بشریت شناخته شده است.(جهت بازدید از منبع این مطلب اینجا را کلیک کنید)
در این بخش در مورد زندگی نیوتن توضیح می دهیم ولی قبل از آن بهتر است توضیح کوتاهی در موردتاریخچه گرانش قبل از نیوتن بدهیم .

۱- تاریخچه گرانش قبل از نیوتن

بی شک گرانش یکی از مهمترین نیروهای طبیعت است بدون نیروی گرانش هیچ ستاره و سیاره…بوجود نمی آمد و جهان شکل نمی گرفت.از ابتدای خلقت جهان نیروی گرانش در حال ساختن و ساماندهی جهان ما بوده ، درک چگونگی شکل گیری کهکشان ها و ستارگان و سیارات و …همه اجرام سماوی و درک حرکت آنها بدون شناخت نیروی گرانش امکان پذیر نیست.در این بخش در مورد تاریخچه گرانش و گذر از زمین مرکزی به خورشید مرکزی توضیح کوتاهای می دهیم . برای مطالعه کامل تاریخچه گرانش قبل از نیوتن به مقاله “تاریخچه گرانش قبل از نیوتن  “مراجعه کنید.همچنین در در مقاله ای جداگانه با نام “ از زمین مرکزی تا خورشید مرکزی “ که در آینده منتشر می شود توضیح مفصل تری در این رابطه خواهیم داد . 

۱) نظریه زمین مرکزی بطلمیوس

مردمان باستان هیچگونه درکی از گرانش نداشتند چون از نیرو نیز درکی نداشتند . آنها همه پدیده های طبیعت را با روش های خرافی و … توجیه می کردند .
فیلسوفان یونان (در آن زمان علوم تجربی مانند فیزیک و نجوم جزئی از فلسفه بودند ) فکر کردند که سیاره ها و ستاره ها بخشی از قلمرو خدایان هستند و دنبال “حرکت طبیعی” برای آنها می گشتند. آنها متوجه نشدند که در واقع درگیر نیروی گرانش هستند . همچنان در مورد نیرو هم درک درستی نداشتند . ارسطو فکر می کرد قوانین مکانیک (علم حرکت) در روی زمین با آسمان تفاوت فاحشی دارد . او فکر می کرد برای ادامه حرکت ( و نه شروع حرکت ) همواره نیاز به نیرو می باشد . بطلمیوس بر اساس اسدلال های فیلسوفانه (و نه تجربه و آزمایش و مشاهده و روش های علمی) نتیجه گرفت زمین مرکز جهان می باشد و همه ستاره ها به کره ای به نام کره آسمان چسبیده و همراه کره آسمان به گرد زمین می چرخند ولی سیاره ها (ماه وخورشیدکه سیاره می دانستند به همراه پنج سیاره که درمجموع هقت سیاره می شدند) هر کدام یک کره شفاف و مخصوص به خود داشتند که به همراه آنها به دور زمین می چرخند این نظریه را نظریه زمین مرکزی بطلمیوس نامیدند .

۲) انتقاد به نظریه زمین مرکزی

حتی در زمان بطلمیوس نیز افرادی بودند که نظریه زمین مرکزی را قبول نداشتند آریستارخوس ( که ۴۰۰سال قبل از بطلمیوس می زیست) ا ظهار می کرد که کره آسمان بیحرکت است و این زمین است که در هر شبانه روز یک بارحول محور خود می چرخد. ولی نظریه آریستارخوس مورد استقبال قرار نگرفت و به مرور به فراموشی سپرده شد . در دوران تمدن طلائی اسلامی ( قرن هشتم تا سیزدهم میلادی ) دانشمندان اسلامی (عمدتا ایرانی ) انتقادهای زیادی نسبت به نظریه زمین مرکزی داشتند . در اردیبهشت ۶۲۶خورشیدی (ماه می ۱۲۵۹ میلادی ) به سفارش خواجه نصیرالدین طوسی و حمایت هلاکوخان رصدخانه مراغه را ساختند و دانشمندان بزرگی گرد هم آمدند و مکتب مراغه را پایه گذاری کردند تا ایرادات نظریه زمین مرکزی بطلمیوس را نشان دهند آنها به این نتیجه رسیدند که این نظریه ایرادات زیادی دارد و باید مرکزیت زمین کنار گذاشته شود .

۳) نظریه خورشید مرکزی کپرنیک

نیکلا کپرنیک در سال ۱۴۷۴در لهستان بدنیا آمد پدرش یک تاجر ثروتمندی بود که وقتی کپرنیک ده ساله بود فوت کرد . کپرنیک درسال ۱۴۹۷به مقام اسقفی رسید. بین سال های ۱۵۱۹تا ۱۵۲۴ که فرماندهی شهر مرزی “ آلنشتاین “را عهده گرفت به خواندن و مطالعه کتاب های نجومی پرداخت و برای خودش رصدحانه کوچکی ساخت.وبه مطالعه اجرام آسمانی پرداخت او با مطالعه کتاب های پیشینین (ازجمله دانشمندان مکتب مراغه) ایرادات زیادی درنظریه بطلیوس پیدا کرد و سرانجام بعد از بررسی و کوشش و تحقیق به این نتیجه رسید که اگر خورشید را به جای زمین در مرکز عالم بگذاریم نظام خلقت بسیار ساده تر می شود . نظریه ای که کپرنیک بنیاد نهاد و بجای این که زمین را مرکز عالم بگیرد خورشید را مرکز عالم گرفت که نظریه “خورشید مرکزی” کپرنیک نامیده می شود .

۴) خدمات گالیله

بی شک گالیله بیش از هر دانشمند دیگری قبل از خود به اهمیت تجربه و آزمایش ذر پیشبرد علوم تجربی بخصوص فیزیک پی برد او حقیقت سنگ بنای علوم را با تجربه و آزمایش بنا کرد.او همچنین فیزیک را به عنوان شاخه ای مجزا به عنوان یکی از علوم تجربی به جهانیان معرفی کرد و پایه و اساس کار فیزیک را تشریح قوانین و پدیده های طبیعت به کمک فرمول های ریاضی دانست . او اعتقاد داشت ریاضیات زبان تمامی جهان اطراف ماست در زمان گالیله رنسانس شروع شده بود و گالیله رنسانس علمی را به انقلاب علمی تبدیل کرد . از این رو او را پدر علوم تجربی از جمله فیزیک می دانند.کارهای گالیله سرمشق دانشمندانی چون کپلر و نیوتن شد .

۵) کپلر و تیکو براهه

تیکو براهه(Tycho Brahe)درسال۱۵۴۶درشهر استورپ دانمارک از یک خانواده ثروتمند و مشهور بدنیا آمد. تیکو براهه بزرگترین رصد گری بود که دنیا تا آن روز دیده بود او سیارات را آنطور که از زمین دیده می شوند دید و تمام اطلاعات را ثبت کرد. در همان زمان تیکو براهه دانشمند دیگری در آلمان به نام یوهانس کپلر( متولد ۲۷دسامبر ۱۵۷۱) زندگی می کرد . کپلر دانشمند، ریاضیدان و ستاره‌شناس مشهوری بود. در سال۱۶۰۰که تیکوبراهه به آلمان آمد و منجم سلطنتی آلمان شدکپلر را که بسیار مشهور شده بود به عنوان دستیار خود انتخاب کرد . در اواخر سال ۱۶۰۱تیکوبراهه بر اثر سکته مغزی درگذشت وکپلر نه تنها جانشین تیکو براهه شد بلکه وارث تمام جداول نجومی و کارهای تیکو براهه شد و با مطالعه روی جداول نجومی سه قانون خود را نتیجه گیری کرد که به نام قوانین کپلر شناخته می شود .  

۲- کودکی نیوتن  

در سال مرگ گالیله (دانشمند بزرگ) کودکی متولد شد که سرنوشت تاریخ علم را عوض کرد او کسی نبود جز ایزاک نیوتن کاشف قوانین حرکت و قانون جاذبه عمومی ، نیوتن دوران کودکی بسیار سختی داشت . در این بخش نگاهی به دوران کودکی نیوتن می اندازیم .

۱) داستان تولد آیزاک نیوتن   

سِر ایزاک نیوتنSir Isaac Newton)) در ۲۵دسامبر۱۶۴۲ در روستای « وولستورپ » از توابع شهرلینکولنشیز انگلیس بدنیا آمد. (همان سال درگذشت گالیله) پدرش یک کشاورز مرفه به نام اسحاق با رفتاری غیر عادی ، ضعیف النفس ، زود رنج و عصبی بود که سه ماه قبل از تولد او در سن ۳۰ سالگی فوت کرده بود .
مادرش به نام “ هانا ایسکاف “زنی مقتصد،خانه داری و صنعتگری با لیاقت بود. ولی به تحصیل بها نمی داد.
نیوتن زودتر از موعد مقرر (هفت ماهه)بدنیا  آمد از این رو بسیار ضعیف بود و امیدی به زنده ماندن او نبود بعد از تولد آیزاک مادرش مانده بود با این بچه ضعیف و رنجور چکار کند .

شکل شماره ۱- کودکی نیوتن

۲) ازدواج مجدد مادر

آیزاک که از همان تولد یتیم شده بود وقتی سه ساله بود مادر بی عاطفه اش با یک کشیش ثروتمند به نام “باناباس اسمیت” ازدواج کرد.مادرش و باناباس او را نپذیرفتند ( آنها به روستای دیگری به نام نورث ویتام رفتند) و آیزاک مجبور شد با مادربزرگ و پدر بزرگش زندگی کند. او هیچ علاقه ای به زندگی با آنها نداشت برای همین این موضوع همیشه برای تیوتن یک عقده بزرگ شد به گونه ای یکی از آرزوهای کودکی او این بود که : « مادرش و آقای اسمیت را کشته و خانه رابه آتش بکشد » (آرزوئی که خوشبختانه هیچگاه محقق نشد)

۳)دوران مدرسه  

روستای ایزاک مدرسه نداشت از این رو برای تحصیلات ابتدائی به دو روستای اسکلینگتن و راچفورد که نزدیک روستای او بود می رفت . در همین ایام ازقبه کلیسا بالا رفته تا روستای نورث ویتام را ببیند .
در همان دوران کودکی هم چون هیچ همبازی نداشت چیزهای جالبی درست می کرد از جمله : آسیاب بادی، ساعت آفتابی و ساعت آبی است که ساعت آبی که ساخته بود خیلی دقیق تز هر ساعتی کار می کرد . او به نقاشی هم علاقمند بود و گاهی حتی به جمع کردن گیاهان نیز می پرداخت .
در سال ۱۶۵۳بارناباس ازدنیا رفت و مادر ایزاک باردیگر نزد او بازگشت. درسن۱۲سالگی نام او را در مدرسه ای خوب به نام گرنتم نوشتند . چون راه خانه تا این مدرسه زیاد بود نیوتن در منزل یک داروفروش اقامت کرد در همین زمان مادرش که برای بار دوم بیوه شده بود ( آقای اسمیت در سال ۱۶۵۳درگذشت ) از آیزاک خواست تحصیل را رها کرده به خانه برگشته وبه کارکشاورزی بپردازد .ولی او نمی خواست پیش مادرش برگردد سر انجام مدیر مدرسه که پی به استعداد ایزاک برده بود پادرمیانی کرد و ایزاک همانجا ماند و به درسش ادامه داد .  

 

شکل شماره ۲- کاردستی های دوران کودکی

 شکل شماره ۳ – مدرسه گرانتام

۳- دوران دانشگاه

در همان دوران مدرسه نیوتن هوش سرشارش را نشان داد از این رو به توصیه مدیر مدرسه به دانشگاه کمبریج رفت . در این بخش در مورد دوران دانشگاه و تحصیلات نیوتن توضیح می دهیم .

۱) آیزاک چگونه وارد دانشگاه شد؟

آیزاک نیوتن هوش سرشاری داشت و روز به روز پیشرفت بیشتری پیدا می کرد . مدیر مدرسه که آدم باهوشی بودو کارنامه آیزاک را بررسی کرده بود به این نتیجه رسید که او بسیار باهوش است و می تواند دروس دانشگاه را درک کند و حیف است استعدادش تلف شود . از طرفی می دانست صحبت با مادرش فایده ای ندارد چون او از آن دسته زنان بی سواد روستائی می باشد که برای تحصیل فرزندش اهمیتی نمی دهد ولی خوشبختانه دائی آیزاک (ویلیام ایسکاف)تحصیل کرده دانشگاه کمبریج بود و آدم روشنفکری بود از این رو مدیر مدرسه دائی ایزاک را خبر می کند و تصمیم می گیرند آیزاک در امتحانات ورودی دانشگاه کمبریج شرکت کند و حدسشان درست بود و به این ترتیب آیزاک در همان سن ۱۸سالگی یعنی در سال ۱۶۶۱وارد کالج ترینیتی (وابسته به دانشگاه کمبریج شد) و همانطور که پیش بینی می شد مادرش مخالفت کرد که درس بدرد نمی خورد و به کار روی زمین برگرد و … ولی دائی روشنفکر او ممانعت کرد و آیزاک به تحصیل مشغول شد .

۲) دانشگاه کمبریج

دانشگاه کمبریج (University of Cambridge) در شهر کمبریج در بریتانیا در کنار رودخانهٔ کَم قرار گرفته است . این دانشگاه در سال ۱۲۰۹میلادی تاسیس شد و سومین دانشگاه قدیمی در جهان به حساب می آید . در حال حاضر این دانشگاه با۳۱دانشکده وابسته جزء پنج دانشگاه برتر جهان می باشد و با دارائی ۵/۷میلیارد دلار ثروتمند ترین دانشگاه در قاره اروپا می باشد . از آنجا که دانشگاه اکسفورد نیز قدمتی همانند کمبریج دارد به این دو دانشگاه، «دانشگاه‌های باستان» می‌گویند و نام آن‌ها را آکسبریج نهاده‌اند.

شکل های شماره ۴ تا ۶ – دانشگاه کمبریج

۳) دوران تحصیل

کمبریج درآن زمان از دانشگاه اکسفورد هم بالاتر شده بود و به کانون روشنفکری انگلیس تبدیل شده بود . (درحال حاضر دررتبه پائین تری قرار دارد) مادر آیزاک نمی خواست یا نمی توانست به هرحال حاضرنشد مخارج تحصیل او را بدهد و او همزمان با درس خواندن در همان دانشگاه کار هم می کرد. (نظیر نظافت اناق ها و…کار در آشپزخانه )دروس دانشگاه بیشتر روی اندیشه های ارسطو بود ولی نیوتن بیشتر به گالیله و کپرنیک و کپلر و…علاقه داشت.در ریاضیات هم استعداد بالائی داشت که البته استاد و معلم ریاضی او ” اسحاق بارو” هم مشوق او در ریاضی شد.نیوتن از دکارت در هندسه تحلیلی شروع کرده وسریعا تا مبحث روش های جبری پیش آمد در سال ۱۶۶۵موفق به کشف قضیه دوجمله ای درجبر شد یافته‌ای که بعدها به ابداع حساب دیفرانسیل انجامید. و در همان سال هم مدرک لیسانس خود را در رشته ریاضیات گرفت و از این پس می توانست به مدت چهار سال دیگر در دانشگاه تحصیل کرده و فوق لیسانس و دکترای خود را نیز بگیرد .

شکل شماره ۷ – آیزاک نیوتن در جوانی

۴) مختصری در باره بیماری طاعون

بیماری طاعون یکی از مهلکترین بیماری های تاریخ بشر است که تاکنون صدها میلون کشته گرفته است عامل آن نوعی باسیل می باشد که در درون بدن کَک رشد می کند و این کَک ها در روی بدن موش ها رشد کرده و از بدن موش ها به روی انسان جهیده و با نیش زدن بیماری طاعون را منتقل می کنند . این بیماری بعد از دو تا سه روز علائمش ظاهر شده (لرز و تب بالا، سرگیجه، درد شدید عضلات و… ) اگر معالجه نشود در عرض ۳۶ ساعت بعد منجر به مرگ می شود ( ۶۰ تا۸۰درصد مبتلایان می میرند )

۵) همه گیری های طاعون

یکی از مهمترین همه گیری های طاعون در سال ۱۳۳۴میلادی از چین و مغولستان شروع شد و در سال ۱۳۴۶ توسط مغول ها به اروپا برده شد و تا سال ۱۳۵۱باعث کشته شدن بیش از ۲۰۰ میلون نفر شد ( حدود دوسوم جمعیت اروپا) این بزرگترین همه گیری طاعون در جهان می باشد . دیگر همه گیری ها به طور خلاصه به این صورت می باشد : طاعون قرن ۱۶در آمریکا ، طاعون میلان ۱۶۲۹تا۱۶۳۱،طاعون ۱۶۶۵لندن، طاعون مسکو ۱۷۷۰ و… سرانجام در سال ۱۸۹۴توسط “الکساندر یرسین” (دانشمند فرانسوی)راه درمان قطعی آن کشف شد .  

شکل شماره ۸ -نقاشی هنرمندان اروپا از بیماری طاعون در قرون وسطی

۶) بیماری طاعون و تعطیلی دانشگاه 

سال های ۱۶۶۵ تا ۱۶۶۷ بدترین سال ها در تاریخ لندن بود . بعد از خاتمه جنگ های داخلی در بریتانیا در سال در سال ۱۶۶۵بیماری طاعون در انگلستان پخش شد.بیماری باعث مرگ ۱۶۰هزار نفر (یک چهارم جمعیت لندن)شد مرگ و بیماری و بوی تعفن اجساد همه جای شهر به چسم می خورد اجساد را در خیابان ها بر روی هم تلنبار می کردند ، چون فرصتی برای دفن آنها نبود.در این اوضاع مسئولین کالج ترینیتی لندن کالج را به مدت دوسال تعطیل کردند.بعد از تعطیلی کالج نیوتن به روستای زادگاهش برگشت و این درست در زمانی اتفاق افتاد که او درصدد ورود به دورهٔ کارشناسی ارشد بود . بنابراین نیوتن از ادامه تحصیل باز ماند و به ناچار به دهکده مادرش و پیش او بازگشت . نیوتن جوان در طی همین دو سال تعطیلی دانشگاه روی مسائل مختلفی مانند (حساب، نورشناسی و گرانش) کارکرد و همچنین پایه های گرانش و قوانین حرکت را ریخت که در بخش های بعد در مورد آن توضیح می دهیم .
نکته مهم : دانشگاه کمبریج در شهر کمبریج قرار داشته و دارد ولی کالج ترینیتی که شعبه وابسته به دانشگاه کمبریج می باشد و نیوتن در آنجا تحصیل می کرده در شهر لندن قرارداشته و دارد .

۷) بعد از بازگشائی دانشگاه

در سال ۱۶۶۷ که خطر طاعون از بین رفت و نیوتن دوباره به دانشگاه بازگشت و به ادامه تحصیل پرداخت و در سال ۱۶۶۸بعد از گرفتن مدرک کارشناسی ارشد در ریاضیات به عنوان استاد ریاضیات در دانشگاه کمبریج (در سن ۲۷سالگی )انتخاب شد ولی او چندان به تدریس علاقه مند نبود و تنها بخاطر مخارج خود مجبور به قبول این کارشد سخنرانی های او موفقیت آمیز نبود . چون بیشتر روی پژوهش ها و تحقیقات خودش که در طی دو سال تعطیلی دانشگاه بدست آمده بود کار می کرد .

۴- شروع تحقیقات نیوتن در باره گرانش و قوانین حرکت

در طی دوران دوساله که دانشگاه تعطیل شده بود نیوتن روی مسائل پژوهشی زیادی کار کرد و آزمایش های مختلفی انجام داد که یکی از مهمترین آنها آزمایش و تحقیق بر روی گرانش و قوانین حرکت بود در این بخش در مورد این مسئله توضیح می دهیم .

۱) پاسخ به سوالی هزاران ساله و شهرت و محبوبیت نیوتن

هزاران سال بود که برای بشر این پرسش ها مطرح شده بود چرا همه اجسام به سمت زمین سقوط می کنند و چرا همه اشیا سنگینی و وزن دارند . دیگر حرکت سیاره ها از جمله ماه و خورشید (که در آن زمان سیاره می پنداشتند) چگونه صورت می گیرد و… (برای آشنائی با تاریخچه کوشش های بشر برای پاسخ به این سوالات به مقاله “تاریخچه گرانش (گرانش قبل از نیوتن)  “مراجعه کنید همچنین به بخش اول این مقاله مراجعه کنید .) این نیوتن بود که به این سوالات پاسخ داد و پایه های مکانیک کلاسیک را ریخت .

۲) نیوتن چگونه قانون گرانش جهانی را بدست آورد ؟

کپلر از روی رصدهای تیکویراهه توانست سه قانون خود راجع به حرکت سیاره ها را بدست بیاورد ولی نتوانست دلیل آن را توضیح دهد . قانون اول کپلر توضیح می داد که مدار هر سیاره به دور خورشید بیضی می باشد ولی معلوم نبود چرا سرعت سیارات وقتی به خورشید نزدیک می شوند افزایش می یابد .
نیوتن ابتدا قوانین حرکت (سه قانون حرکت نیوتن ) را بدست آورد بعد نیروی گرانش جهانی را بدست آورد و نشان داد که نیروی جاذبه یک پدیده جهانی ( شامل همه فضا و جهان ) می باشد و اختصاص به کره زمین ندارد در واقع این نیرو بین هر دو جسمی که جرم دارند وجود دارد و نسبت مستقیم با جرم دو جسم و نسبت عکس با مجذور فاصله دارد (در مقاله “ نیوتن و گرانش “ ) نشان می دهیم که نیوتن چگونه ” قانون جاذبه عمومی ” را بدست آورد.
او به این هم اکتفا نکرد چون استاد ریاضیات بود نخست حساب دیفرانسیل و انتگرال را بدست آورد و بعد فرمول های گرانش و حرکت را به صورت دیفرانسیلی ارائه داد و به این وسیله قوانین کپلر را هم ثابت کرد.
هم اکنون هم برای اثبات کامل قوانین کپلر باید از این روش استفاده کنیم که در مقاله “مکانیک مداری و قوانین کپلر(۱) “ به صورت کامل شرح داده و در مقاله “مکانیک مداری و قوانین کپلر(۲) “ هم کاربردهایش را توضیح دادیم .

در قسمت بعد به صورت خیلی مختصر توضیح می دهیم که نیوتن چگونه موفق به کشف قانون گرانش جهانی شد همانطور که گفته شد توضیح کاملتر در مقاله “ نیوتن و گرانش “ داده شده است .

۳) داستان درخت سیب و کشف نیروی جاذبه

نیوتن همیشه به این فکر می کرد که چگونه سیارات در مدار خورشید قرار می گیرند بدون این که نیروی ناشناخته ای در کار باشد . مطابق یک داستان معروف هنگامی که در باغ مادری خود در حال گردش بود (و یا زیر درخت سیب نشسته بود)ناگهان سیبی از درخت سقوط کرده و روی سر او می خورد و این مسئله او را به تفکر وامی دارد که چرا سیب به جای سقوط روی زمین به طرف چپ و راست و بالا و…نرفته این حادثه باعث شد نیوتن روی جاذبه کار کرده و نیروی جاذبه زمین را بدست بیاورد . حال این داستان تا چه حد واقعیت دارد نیوتن در جائی گفته که این داستان واقعیت ندارد ولی بعد به این داستان علاقه مند شده و همه جا با آب و تاب  ازآن صحبت می کرده و …هم اکنون در خانه مادری نیوتن در شهر کوچک گرانتهام ( روستای نیوتن هم اکنون جزئی از این شهر شده است ) درخت سیبی قرار دارد که می گویند همان درخت است و مردم به دیدن آن می روند . همچنین قلمه های زیادی از این درخت را گرفته و در جاهای مختلف به عنوان فرزندان درخت سیب نیوتن کاشته و آنها نیز به عنوان پدیده های گردشگری شناخته می شوند .

۴) حرکت سیاره ها و نیروی گریز از مرکز

قبل از فرمول بندی نیروی گرانش لازم بود به یک سوال دیگر نیز پاسخ دهد و آن این بود که اگر نیروی گرانش همه سیاره ها را به سمت خورشید می کشد پس چرا سیاره ها روی خورشید سقوط نمی کنند و همچنین ماه روی زمین سقوط نمی کند . نیوتن بخاطر آورد که در یک بازی بچه گانه سطل آبی را می چرخاندند بدون این که آبی از درون سطل بیرون بریزد و بعد پی برد که این نیروی گریز از مرکز می باشد که آب را درون سطل نگه می دارد و همین نیرو نیز گرانش سیاره ها را خنثی کرده تا سیاره ها روی ماه سقوط نکنند .

۵) اندازه گیری مقدار نیرو ی گرانش

حال نوبت به این رسیده بود این نیروی جاذبه به صورت فرمول های ریاضی بیان شود . نیوتن با استفاده از نیروی گریز از مرکزی که ماه را در روی مدارش نگه می دارد پی برد که این نیرو نسبت معکوس با مجذور فاصله دارد و چون نسبت مستقیم هم با حاصل ضرب جرم ها دارد توانست قوانین گرانش را فرمول بندی کند .

۶) انتشار کتاب نیوتن

در سال ۱۶۸۴نیوتن مطالعات خود را در باره گرانش تکمیل کرد و اکنون موقع انتشار آن رسیده بود نیوتن شخصا مایل به انتشار کتاب نبود همچنین سرمایه آن را هم نداشت ولی دوست دیرینه او ادموند هالی که خود از ستاره شناسان بزرگ بود همچنین مردی ثروتمند هم بود نیوتن را تشویق به انتشار کتابش کرد و سرمایه آن را هم تقبل کرد در واقع اگر تشویق ها و توصیه های هالی و سرمایه او نبود شاید این کتاب منتشر نمی شد و یا وقتی منتشر می شد که دیگران زودتر اقدام به انتشار آن کرده بودند  .
ادموند هالی (کاشف ستاره دنباله دار هالی)در هشت نوامبر ۱۶۵۶درهاگرستون لندن در یک خانواده اشراف‌زاده و متمول چشم به جهان گشود. در مورد زندگینامه هالی در مقاله “ ستاره شناسان بزرگ “ کامل توضیح می دهیم . ( بی شک نیوتن و هالی و کوک بزرگترین دانشمندانی بودند که تاریخ علم را تعغیر دادند )

شکل شماره ۹ – ادموند هالی

۷) اصول ریاضی فلسفه طبیعت و ستایش نیوتن

سرانجام کتاب نیوتن در ۳۴۸ صفحه تحت نام “اصول ریاضی فلسفه طبیعت  “در تاریخ ۵ ژوئیه ۱۶۸۷با تشویق ها و سرمایه هالی منتشر شد . این کتاب بر جهان علم به ویژه فیزیک تأثیری عظیم گذاشت و بعضی آن را بزرگ‌ترین کتاب علمی تاریخ دانسته‌اند. و برای نیوتن شهرت جاودان به ارمغان آورد . بسیاری نیوتن را بخاطر این کتاب ستوده اند : لاپلاس بزرگترین ادامه دهنده اکتشافات او درباره‌اش چنین می‌گوید: «کتاب اصول بنای معظمی است که تا ابد عمق دانش نابغه بزرگی را که کاشف مهمترین قوانین طبیعت بوده است به جهانیان نشان خواهد داد.» لاگرانژ درباره او چنین می‌گوید: «نیوتن خوشبخت بود که توانست دستگاه جهان را توصیف کند.
افسوس که در عالم بیش از یک آسمان وجود ندارد».
ولتر از مشهورترین ستایندگان او چنین نوشته است:« ای رازدار آسمانها و ای جوهر ابدی راست بگو تو نسبت به نیوتن حسادت نمی‌ورزی؟»

شکل شماره  ۱۰ – کتاب اصول نیوتن لندن سال ۱۷۲۶

۵- فیزیک نور

نیوتن تنها در مکانیک تحقیق و اکتشاف نکرده بلکه در زمبنه های مختلف علمی هم به کار تحقیق و اکتشاف پرداخت از جله می توان به دانش نورشناسی پرداخت که امروزه جزئی از فیزیک می باشد . نظریه نیوتن در نورشناسی با نظریه هوک تداخل پیدا کرد و موجب اختلاف و مشاجره دو دانشمند شد .

۱) رنگین کمان

یکی از پدیده هائی که مردمان گذشته قادر به درک آن نبودند و از این رو انواع خرافه ها را در مورد آن می ساختند پدیده رنگین کمان بود . آنها اعتقاد داشتند رنگین کمان بر اثر جنگ بین دو نیروی خیر و شر پدید می آید که در آن نیروی خیر پیروز می شود . در اساطیر یونان رنگین کمان مسیری می باشد که به وسیله یک پیام آور روشن بین زمین و آسمان ساخته شده تا بتواند از زمین به آسمان رفت و آمد کند . در هر صورت این پدیده ناشناخته بود . و برای بشر یک معمای بزرگ بود .
طبق برخی از اسناد قطب الدین شیرازی (منجم و دانشمند ایرانی سده هشتم هجری) در مورد رنگین کمان مطالعه و تحقیق کرده و به این نتیجه رسبده بود که رنگین کمان بر اثر برخورد نور با قطرات باران و تجزیه آنها بوجود می آید .

شکل های شماره ۱۱ و۱۲ – رنگین کمان

۲) آغاز نورشناسی نیوتن

ماجرا از سال ۱۶۶۴شروع شد در یک روز بهاری نیوتن و دوستش جان ویکنز برای دیدن یک سیرک تازه تاسیس رفته بودند در سیرک بودند که نیوتن متوجه شد یک چیز شیشه ای به صورت عجیبی می درخشد و فهمید آن چیز یک منشور شیشه ای می باشد . او متوجه شد که با این منشور می تواند آزمایش های جالبی انجام دهد از این رو منشور را خرید و شروع به آزمایش کرد با عبور نورسفید خورشید از داخل منشور متوجه شد که نور به رنگ های مختلف تجزیه می شود (البته این خاصیت منشور شناخته شده بود ولی مردم فکر می کردند که در درون منشور نیروئی است که وقتی نور سفید به آن می تابد به رنگ های مختلف تبدیل می شود ) او ابتدا نور سفید خورشید را از منشور گذراند و دید نور به رنگ های مختلف تجزیه می شود ولی اگر منشور دیگری به صورت وارونه درمسیر نورهای تجزیه شده قرار گیرد مجددا نورها با هم ترکیب شده و نور سفید را می سازند بنابراین نتیجه گرفت که نور سفید ترکیبی از نورهای مختلف می باشد وقتی نور سفید به منشور برخورد می کند به نورهای فرعی خود تبدیل شده و از منشور خارج می شود .
در واقع در رنگین کمان هم همین اتفاق می افتد قطرات باران مانند منشور عمل کرده و هنگام عبور نور خورشید آن را به رنگ های مختلف تجزیه می کنند(هفت رنگ رنگین کمان : قرمز،نارنجی،زرد،سبز ، آبی،نیلی،بنفش) بنابراین برای اولین مرتبه معمای رنگین کمان هم حل شد .

  

 شکل شماره ۱۳ – منشور و  تجزیه رنگ ها

 

 شکل شماره ۱۴ – آزمایش نیوتن با منشور

۳ )تئوری ذره ای بودن نور

بعد از آزمایش منشور نیوتن نتیجه گرفت : نور از ذرات بسیار ریزی تشکیل شده است که به خط مستقیم در فضا حرکت می کنند. هر طیف نور لرزش مخصوص خود را دارد . این ذرات هنگام عبور از یک ماده شفاف (مانند منشور ) بخاطر لرزش های متفاوت با زاویه های متفاوت شکسته و در نتیجه از همدیگر جدا می شوند . او این ذرات نور را فوتون نامگذاری کرد که امروزه هم به همان نام نامیده می شوند . 

۴) نظریه موجی بودن نور

رابرت هوک (Robert Hooke) در ژوئن ۱۶۳۵در لندن بدنیا  آمد او فیزیکدانی توانا و در زمینه های مختلف علمی فعالیت می کرد از جمله در مبحث گرانش و نور و…هوک رقیب اصلی نیوتن بود و همیشه بین آنها مجادله بود او یکی از اعجوبه های زمان خود بود ولی بدشانسی او هم عصر شدن با نابغه ای بزرگتر به نام نیوتن بود (در بخش بعدی در این باره بیشتر توضیح می دهیم ) هوک و یک دانشمند هلندی به نام “هویگنس “ طرفدار موجی بودن نور بودند سر این مسئله بین هوک و نیوتن بارها مشاجره در گرفته بود . هوک رئیس انجمن سلتنطی ( بزرگترین انجمن علمی انگلستان ) بود از این رو نیوتن تئوری ذره ای بودن نور را که همراه با بقیه کارهای مربوط به مبحث نور در کتابی به نام “اپتیکس  Opticks  “ نوشته بود تا زمان مرگ هوک که در سال ۱۷۰۴اتفاق افتاد منتشر نکرد (در این زمان نیوتن خود رئیس انجمن شده بود)
امروزه ثابت شده نظر هر دو درست است نور هم رفتار ذره ای دارد و هم رفتار موجی ( راجع به این موضوع در مقاله “نور” در اینده توضیح خواهیم داد )

شکل شماره ۱۵ – صفحه اول کتاب اپتیک نیوتن

۵) اختراع تلسکوپ بازتابی موفق

این ویژگی نور که در عبور از اجسامی مانند منشور به رنگ های اصلی خود تجزیه شده و طیف رنگی تولید می کند مشکل بزرگ تلسکوپ های شکستی(تلسکوپ شکستی نوعی تلسکوپ است که از عدسی به عنوان به عنوان عدسی شیئی استفاده می‌کند تا یک تصویر بسازد )بوده و هست.در این نوع تلسکوب لبه های عدسی شیئی مانند منشور عمل کرده و باعث پراکنده شدن نور ستارگان شده و در اطراف تصاویر حاشیه های رنگی ایجاد می کند.برای غلبه بر این مشکل نیوتن بجای عدسی شیئی یک آینه مقعر قرار داده و به این ترتیب مشکل حاشیه های رنگی برطرف شد.نیوتن این تلسکوپ را همراه با تئوری ذره ای بودن نوربه انجمن سلتنطی ارائه داد و همانطور که گفته شد باعث مشاجره بین او و رابرت هوک شد .
بعدها مشخص شد تلسکوپ بازتابی ویژگی ها ممتازی دیگری نیز نسبت به تلسکوپ شکستی دارد از جمله این که نور بیشتری را جمع آوری می کند و برای تلسکوپ های بزرگ و عظیم وزن خیلی کمتری دارد. ساخت و بکار گیری تلسکوپ های عظیم (مانند تلسکوپ هابل) با مدل شکستی غیر ممکن است زیرا وزن لوله تلسکوپ بسیار زیاد شده و در ضمن عدسی به مرور زمان تاب برداشته و از کار می افتد بنابراین تمام تلسکوپ های بزرگ از نوع بازتابی هستند . (در مورد تلسکوپ در آینده توضیحات بیشتری می دهیم )
نکته : قبل از نیوتن یک مخترع به نام “جیمز گرگوری اسکاتلندی” در سال ۱۶۶۸یک تلسکوپ بازتابی ساخت که موفق نبود و نیوتن طرح او را تکمیل کرد و یک تلسکوپ موفق ساخت از این رو اولین تلسکوپ بازتابی به نام نیوتن ثبت شد .

شکل شماره ۱۶ – نسخه بدل دومین تلسکوپ نیوتن که درسال ۱۶۷۲ به انجمن سلطنتی تقدیم کرد .

۶- نیوتن و هوک

در قرن هفدهم میلادی سه دانشمند بزرگ بیشترین نقش را در پیشبرد علم فیزیک داشتند . نیوتن و هوک و هالی این سه نفر هم روش علمی را پایه گذاری کردند هم برتری انگلستان را در علوم به همه نشان دادند .
در این میان سهم نیوتن و هوک بیشتر از همه بوده است . متاسفانه بین این دو دانشمند بر سر مسائل مختلف اختلاف افتاد در این بخش در مورد رابرت هوک و اختلافاتی که بین او نیوتن پیش آمد توضیح می دهیم .

۱) رابرت هوک

رابرت هوک (Robert Hooke) در ۱۸ژوئن ۱۶۳۵درجزیره وایت انگلیس متولد شد . پدرش یک کشیش بود و او در ۱۳سالگی موفق شد در دانشگاه اکسفورد (که بهترین دانشگاه انگلیس بود ) پذیرفته شود . بخاطر مخارج دانشگاه مجبور شد علاوه بر درس خواندن کار هم بکند(کارهائی نظیر پیش خدمتی رستوران ها و…) در دانشگاه استعداد و مهارت های خود را نشان داد . و در زمینه های مختلف علمی (زیست شناسی ، زمین شناسی،شیمی،معماری و…فیزیک)کشفیات و اختراعات متعددی داشته (در مقاله “زندگی دانشمندان “ به طور کامل در این مورد توضیح می دهیم) از جمله ساخت اولین میکروسکوپ و اولین مشاهدات با میکروسکوپ
شهرت او در فیزیک بیشتر بخاطر قانون فنرها که به قانون هوک معروف شد می باشد . ولی آنچه مورد نظر ما دراین بخش می باشد نظریه موجی بودن نور و همچنین ادعای هوک درموردگرانش و قوانین حرکت می باشد. که ادعا کرده او زودتر از نیوتن به آنها دسترسی پیدا کرده است .

شکل شماره ۱۷ – میکروسکوپ رابرت هوک

شکل های شماره ۱۸ تا ۲۰ – رابرت هوک

۲) انجمن سلطنی لندن

انجمن سلطنتی لندن برای پیشرفت دانش طبیعی(Royal Society) یا به اختصار “ انجمن سلطنتی “ بالاترین انجمن علمی در انگلستان بوده و هست که در۲۸ نوامبر ۱۶۶۰با فرمان چارلز دوم پادشاه انگلستان پایه گزاری شد و در تاریخ پانزدهم ژوئیه ۱۶۶۲رسمیت پیدا کرد . ابتدا عضویت در انجمن سلطنتی شرایط خاصی نداشت ولی بعد از سال ۱۸۶۴تنها کسانی به عضویت انجمن پذیرفته می شوندکه دانشمند و دارای شغل علمی‌ باشند. در آن زمان یکی از مهمترین کارهای انجمن رسیدگی به اکتشافات و اختراعات و بررسی دعاوی در این زمینه بود (که هم اکنون نیز همین است) این انجمن هم اکنون هم فعال بوده و دارای ۵ هیئت مدیره و ۱۶۰۰ عضو می باشد که۱۶۰عضو آن خارجی (غیر انگلیسی )می باشد .دفتر مرکزی انجمن در لندن می باشد .

شکل شماره ۲۱ – ساختمان انجمن سلطنتی لندن

شکل شماره ۲۲- نشان انجمن سلطنتی لندن

۳) رابرت هوک و  انجمن سلطنتی

موقعی که انجمن سلطنتی در سال ۱۶۶۰تاسیس شد به چند کارمند و منشی و سرپرست آزمایشگاه و…نیاز داشت و چون هوک شخصیتی شناخته شده و ممتاز بود و از طرفی هم از حمایت رابرت بویل معروف(هوک کارمند موردعلاقه بویل بود) برخوردار بود (در مورد زندگینامه و کارهای بویل در آینده توصیح خواهیم داد) بنابر توصیه بویل ،هنری اولدنبورگ پست اول و رابرت هوک، پست دوم را به دست آورد. این مسئولیتی سنگین بود بنابراین هوک مجبور شد ادامه تحصیل در اکسفورد را ترک کرده و به کار در انجمن بپردازد و بخاطر قدردانی از کار او اکسفوردمدرک  فوق لیسانس را هم به او عطا کرد. وضع مالی انجمن در ابتدا خوب نبود و حقوق انجمن حتی برای هیئت مدیره کافی نبود ولی هوک با کار برای بویل و حمایت های مالی بویل (که مردی ثروتمند بود) و همچنین تدریس در کالج گرشام (به صورت تمام وقت)گذران زندگی می کرد. هوک با وجود این همه مشغله همچنان به کارتحقیق هم می پرداخت .

۴) نظریه موجی بودن نور و اختلاف هوک و نیوتن

رابرت هوک هنگام کار با میکروسکوپ متوجه طیف های رنگی در اطراف لامع میکروسکپ (لامع دو تبغه نازک شیشه ای است که نمونه را بین آن قرار داده و زیرمیکروسکوپ می گذارند) شد و بعد روی منشور هم مطالعه کرد و برای توجیه طیف رنگی و تجزیه نور “نظریه موجی بودن نور” (به همراه کریستیان هویگنس فیزیکدان هلندی ) را مطرح کرد .که از نظر نیوتن که طرفدار ذره ای بودن نور بود مردود بود از طرفی هوک و هویگنس هم نظریه نیوتن را مردود می شمردند بنابراین مرتب بین هوک و هویگنس از یک طرف و نیوتن و طرفدارنش در انجمن بگو مگو و مشاجره بود.نیوتن مطالعات اپتیکی خود را به‌صورت مقاله‌ای درباره‌ی نور و رنگ‌ها در سال ۱۶۷۲ منتشر کرد. (با نام “اپتیکس  Opticks  “ ) که با انتقادات تند هوک مواجه شد و نتوانست در انجمن جواب هوک را بدهد و بسیار دلخور شد این یکی از اولین مواردی بود که بین نیوتن و هوک کدورت و اختلاف می افتاد . نیوتن در سال ۱۶۷۵باخبر شد هوک نظریه او را پذیرفته بنابراین جلد دوم مقاله خود را در مورد آزمایش روی طیف های نور و توضیح در مورد رنگ اجسام صلب نوشت و همچنین بازتاب و انکسار نور را مورد بررسی قرار داد(با استفاده از تئوری ذره ای بودن نور ) و این بار بیشتر از قبل با انتقاد تند هوک مواجه شد و بازنیوتن عصبانی شد. سرانجام دو دانشمند ظاهرا با همدیگر آشتی کردند ولی نیوتن همواره از هوک دلخور بود و کتابی که در مورد نور نوشته بود تا زمان مرگ هوک منتشر نکرد .

۵) سرانجام تئوری ذره ای بودن و موجی بودن نور

نیوتن نتوانست ذره ای بودن نور را ثابت کند (دلائل کافی برای آن بیاورد) درقرن ۱۹در آزمایش یانگ  ثابت شد نظر هوک درست است پس نظر نیوتن داشت به فراموشی سپرده می شد که انشتین با کشف اثرفتوالکتریک (پدیده ای است که بر اثر نور جریان برق تولید می شود) دید نیوتن هم حق دارد از این رو امروزه دانشمندان  هم نظر نیوتن و هم نظر هوک و هویگنس  را قبول دارند(در این مورد در مقاله “نور” کاملا توضیح می دهیم . )

۶) هوک و گرانش

همزمان با نیوتون هوک هم سرگرم مطالعه در مورد قوانین حرکت و گرانش بود هوک در ماه مه سال ۱۶۶۶مقاله ای منتشر کرد و آن را در انجمن سلتنطی خواند . مقاله حرکت سیاره ها (از جمله زمین) را به دورخورشید توضیح می داد که نیروی جاذبه خورشید آنها را در مدارشان نگه می دارد او این نیرو را به ریسمانی تشبیه کرده که به یک توپ بسته شده اند اگر توپ را دایره وار بچرخانیم ریسمان توپ را نگه داشته و مانع فرار آن می شود .
در سال ۱۹۷۴ طی یک سخنرانی نظام دنیا را اینطور توصیف کرد :
۶-۱)جاذبه اجرام سماوی : هرکدام از اجرام سماوی جاذبه ای به طرف مراکز خود دارند (نقطه اثر نیروی جاذبه یک کره در مرکز کره است) که نه تنها بخش های داخلی خود را جذب کرده و از هم پاشیدن خود جلوگیری می کند بلکه اجرام سماوی دیگری را هم که در محدوده جاذبه آنها قرار دارد جذب می کند .
۶-۲) حرکت اجرام متحرک : اجرام متحرک تمایل دارند به حرکت یکنواخت خود بر روی خط راست ادامه داده تا آن که توسط نیروهای دیگر از مسیر خود منحرف شوند در این صورت یا به سمت نیروی جذب کننده منحرف شده و یا بر حسب سرعت خود به یکی از شکل های دایره یا بیضی و یا منحنی دیگر در بیایند .
۶-۳) قدرت میدان جاذبه : هر چقدر فاصله مراکز دو جسم کمتر باشد نیروی جاذبه بیشتر است .
هوک ابتدا بیان می کند جاذبه با عکس فاصله جسم متناسب است ولی بعد حرف خود را تصحیح کرده و بیان می کند با عکس مجذور فاصله متناسب است . از طرفی بر اساس نامه نگاری هائی که بین نیوتن و هوک شده (البته این مطلب اثبات نشده) نیوتن هم همبن اشتباه را می کرد یعنی تصور می کرد نیرو با عکس فاصله متناسب است نه با عکس مجذور فاصله ولی هوک به او گوشزد کرد و نیوتن توانست فرمول خود را تصحیح کند.

۷) اختلاف نیوتن و هوک بر سر فرمول جاذبه

در ۵ ژوئیه ۱۶۸۷که نیوتن کتاب اصول خود را منتشر کرد هوک مدعی کشف فرمول های نیوتن نشد ولی اعلام کرد که نیوتن «اصل کاهش نیروی جاذبه با مجذور فاصله از مرکز» را از او گرفته ‌است.نیوتن این مطلب را نپذیرفت ولی در نسخه های کتاب خود اشاره کرد که هوک قانون عکس مجذور را در منظومهٔ شمسی مطرح کرده ‌است. البته ارزیابی های انجام شده نشان می دهد فرضیه متناسب بودن نیرو ی جاذبه با عکس مجذور فاصله تا اواخر دهه۱۶۶۰متداول بوده و توسط افراد مختلفی عنوان شده است.حتی اگر نیوتن این مطلب را از زبان هوک شنیده باشد ولی او بود که با ارائه مدل های ریاضی امکان مشاهده دقیق را فراهم کرده است.

۸) عاقبت هوک و نیوتن

هوک عضو هیئت مدیره انجمن سلطنتی بود و در انجمن نفوذ فوق العاده داشت و بسیار محبوب بود از این رو نیوتن از او پائین تر بود . همانطور که گفتیم برسر مسائل مختلف (نور و گرانش)با نیوتن مشاجره و اختلاف داشت . و همانطور که گفتیم تا زمانی که هوک رئیس انجمن بود نیوتن حاظر نشد کتاب “اپتیکس Opticks  “ خود را منتشر کند در ۳ مارس ۱۷۰۳ هوک در سن ۶۷ سالگی در لندن در گذشت و نیوتن جانشین هوک و رئیس انجمن شد . اولین کاری که کرد انتشار کتاب “اپتیکس “(سال ۱۷۰۴) بود و بعد بخاطر دلخوری هائی که از هوک داشت نیوتن تمام آثار و عکس های هوک را از انجمن محو کرد به طوری که امروزه تصویر معتبری از رابرت هوک وجود ندارد.طبق نظر متخصصین تصاویر منتشر شده از هوک(مانند تصاویر شماره ۱۷تا ۱۹)متعلق به او نیست علاوه براین با وجودخدمات بسیار زیادی که هوک به جامعه علمی کرد تنها قانون هوک(مربوط به ثابت فنر)به نام او به ثبت رسیده است.این کار زشت را متخصصین به دوران کودکی سخت نیوتن نسبت می دهند
که باعث تندخوئی و کینه توزی او شده است.در این مورد دربخش نیوتن و“  لایبنیتس “بیشتر توضیح می دهیم.

۷- نیوتن و لایبنیتس (یا لایبنیتز)

ایزاک نیوتن کودکی تلخی داشت از موقع تولد پدر نداشت و یتیم بود . سه ساله بود که مادر بی عاطفه اش بخاطر پول یا یک کشیش ثروتمند که دوبرابر او سن داشت ازدواج کرد و او را از خود راند و به مادر بزرگ و پدر بزرگش سپرد و این برای او عقده شد از این رو بسیاری از مواقع تندخو و کینه توز بود و با رقبا ، رفتار خوبی نداشت در بخش قبلی در مورد مشاجرات و دعواهای نیوتن با “رابرت هوک “ توضیح دادیم و ذکر کردیم که چگونه بعد از مرگ هوک نیوتن تمام یادداشت ها و عکس های هوک را در انجمن از بین برد و در این بخش هم در مورد رابطه نیوتن با دانشمند دیگری به نام “گوتفرید لایبنیتس “ توضیح می دهیم .
نکته: با این که سعی کردیم خیلی ساده بنویسیم و از گنجاندن مفاهیم پیچیده ریاضی اجتناب کنیم باز بعضی مطالب این بخش قدری فنی شده و خواننده باید کمی اطلاعات ازحساب دیفرانسیل و انتگرال داشته باشد.

۱) گوتفرید لایبنیتس Gottfried Leibniz

گوتفرید ویلهلم لایبنیتس (Gottfried Wilhelm Leibniz درسال ۱۶۴۶(آخرین سال های جنگ سی ساله )در لایبزیک آلمان متولد شد.پدرش حقوق دان و معلم اخلاق بود.گوتفرید ازهمان دوران کودکی به مطالعه کتاب های علمی علاقه داشت و کتاب های دکارت و ارسطو را مطالعه می کرد. زبان یونانی را در هشت سالگی فرا گرفت . پدرش در۱۵سالگی (آوریل۱۶۶۱) او را به دانشگاه لایبزیک آلمان برای خواندن درس حقوق فرستاد . گوتفرید در سال۱۶۶۳به دانشگاه “نیا “رفت و در آنجا به تحصیل ریاضیات پرداخت .
درسال۱۶۶۶درخواست
دکترای خود را به “دانشگاه آلتدورف” (دانشگاهی در شهر لایبزیک) داد که با درخواست او موافقت نکردند. ولی تا پایان سال ۱۶۶۷توانست دکترای حقوق و مجوز وکالت خود را دریافت کند .

شکل شماره ۲۳ – گوتفرید لایبنیتس

۲) فعالیت های سیاسی لایبنیتس

لایبنیتس با یک نفر به نام کریستیان فون آشنا شد و او لایبنیتس را که دکترای حقوق داشت به عنوان دیپلمات و برای مذاکره در مورد رفع اختلاف بین هلند و آلمان و فرانسه در سال۱۶۷۲به پاریس فرستاد در طرح صلحی که لایبنیتس ارائه کرده بود مقرر شد فرانسه تمام مناطق اشغالی آلمان و هلند را ترک کرده و هیچگونه مزاحمتی برای آنها بوجود نیاورد و در عوض بتواند مصر را تصرف کند .
ولی بزودی طرح صلح لایبنیتس با شکست مواجه شد.انگلیس و فرانسه علیه هلند متحد شده و قوای فرانسه در سال ۱۶۷۲با ۱۲۰هزار نیرو به هلند هجوم آورد ولی با مقاومت هلندی ها مواجه شد و بعد آلمان و اسپانیا هم به کمک هلند آمدند و نهایت فرانسوی ها درسال ۱۶۸۷عقب نشینی و قرارداد صلح با هلند را امضا کردند .

۳) عضویت در انجمن های علمی

لایبنیتس تا سال ۱۶۷۶ میلادی در پاریس ماند و در آخرین سال اقامتش در این شهر توانست حساب بینهایت فرد را کشف کند که به همین خاطر شهرت زیادی به دست آورد و بعدها نیوتن نیز به طور جداگانه آن را به دست آورد. در مدت اقامت در فرانسه نتوانست به عضویت انجمن علمی فرانسه در بیاید. در سال ۱۶۷۳ به انگلستان رفت و یک ماشین حسابی را که بر اساس طرح ماشین حساب پاسکال ساخته بود به نمایش گذاشت و بعد از پاریس به عضویت انجمن سلطنتی پذیرفته شد . در نهایت لایبنیتس تا سال ۱۷۰۰ انجمن علمی برلین را تاسیس کرد که بعدها عنوان آکادمی پروس را پیدا کرد .

۴)فعالیت لایب نیتس (لایب نیتز)به عنوان ریاضیدان

در سال ۱۶۷۲که لایبنیتس در پاریس بود با کریستیان هویگنس ریاضیدان و فیزیکدان هلندی آشنا شد او مطالعات و اکتشافات زیادی در ریاضی داشته است . او مقدمات نظریه ی دترمینان ها را ، که ضمن حل دستگاه های درجه اول چند مجهولی پدید آمده بود، ریخت . لایب نیتس،به جز اینها،کار های زیادی درباره ی ویژگی های منحنی ها و تجزیه ی تابع ها به رشته دارد که منجر به نتیجه گیری های مهمی شد . همچنین او سیستم دودوئی را پایه گزاری کرد که به پایه‌ریزی کامپیوتر و گوشی‌های هوشمند کمک کرده است.

۵) حساب دیفرانسیل و انتگرال و کاربردهای آن 

توضیح کامل حساب دیفرانسیل و انتگرال بسیار پیچیده بوده و در این مقاله نمی گنجد . دانش آموزان رشته ریاضی فیزیک و دانشجویان رشته های مهندسی با این قسمت از ریاضیات باید آشنائی داشته باشند ما در اینجا فقط توضیح بسیار کوتاهی راجع به مبانی علم حسابان (دیفرانسیل و انتگرال و مشتق)می توانیم بدهیم.
حسابان یکی از شاخه های ریاضیات است وحساب دیفرانسیل و انتگرال یکی ازشاخه های حسابان میباشد که خود به دو قسمت تقسیم می شود. حساب دیفرانسیل که به مطالعهٔ نرخ تغییرات کمیت‌ها  می‌پردازد. نرخ تعغیرات تابع (کمیت ها)در هر نقطه دلخواه را مشتق و فرایند یافتن مشتق را مشتق گیری می نامند. در قضیهٔ اساسی حسابان ثابت می شود که انتگرال گیری عکس مشتق گیری می باشد . انتگرال خود به دو نوع انتگرال معین و انتگرال نامعین تقسیم می شود (همینطور انتگرال های دو گانه و چند گانه هم داریم ) که انتگرال معین به عنوان سطح زیر منحنی به کار می رود . حسابان درفیزیک و مکانیک و مهندسی وحتی پزشکی و…علوم مختلف کاربرددارد. از جمله کاربردهای مشتق در مکانیک می توان به این موارد اشاره کرد : سرعت لحظه ای مشتق مسافت نسبت به زمان و شتاب لحظه ای مشتق سرعت نسبت به زمان می باشد

۶) سهم نیوتن در گسترش حساب دیفرانسل و انتگرال

نیوتن می خواست قوانین کپلر و سایر موارد مربوط به گرانش را ثابت کند ولی بزودی پی برد که این کار بدون مشتق گیری و انتگرال گیری امکان پذیر نیست بنابراین روی حساب دیفرانسیل و انتگرال کار کرد . لازم به ذکر است که معادلات حرکت (مانند F=ma)و معادلات گرانش را نیوتن در کتاب اصول خود به صورت دیفرانسیلی نوشته است. نیوتن کار روی حساب دیفرانسیل و انتگرال را از سال ۱۶۶۶ آغاز نمود با این حال در مورد کارش هرگز مقاله ای در مجلات ریاضی منتشر نکرد کارهائی که نیوتن در این زمینه کرد عبارت است از :
۶-۱) روش مشتق تابع پیوسته: این روش توسط نیوتن برای حل مسائل متفاوت مربوط به مشتق به کار برده شد که اولین روش برای بیان تئوری بنیادین علم حسابان می باشد .  
۶-۲) قاعده مشتق ضمنی : در مشتق گیری از y نسبت به x ، اگر y به صورت صریح بر حسب x داده نشده باشد( مثلا y=f(x) )در آن صورت برای مشتق گیری باید از این روش استفاده کرد.مانند:
x2y3+yx+8y2-3x3=12

۶-۳) قاعده زنجیره ای مشتق : یافتن مشتق یک پارامتر برحسب پارامتری که مستقیماً برحسب آن نوشته نشده باشد . مثلا داریم : y=f(x) و x=f(t) و می خواهیم مشتق yرا نسبت به x تعیین کنیم
۶-۴) موارد دیگر : همچنین موارد دیگری نیز می باشد که در علم حسابان و یا زمینه ای دیگر ریاضی همگی از شاهکارهای نیوتن می باشد . مانند : نمادگذاری برای مشتقات بالاتر ، سری تیلر ، مشتق مرتبه دوم و بالاتر   ،توابع تحلیلی و… همگی از شاهکارهای نیوتن می باشند .
روش نیوتن در علم حسابان مبتنی بر واقعیت حدها و ریاضیات گسسته بود. امروزه هنوز روش حدها برای حل مسایل در حسابان استفاده می شود.

۷) سهم گوتفرید لایبنیتس در گسترش حساب دیفرانسل و انتگرال

ایزاک نیوتون و گوتفرید لایبنیتس به طور همزمان و مستقل روی حساب دیفرانسیل و انتگرال کار می کردند .با این وجود هیچکدام با همدیگر همکاری نمی کردند و در واقع روش آنها تفاوت هائی هم با همدیگر داشت. کارهائی که لایبنیتس در این زمینه انجام داد عبارت است از :
۷-۱)نماد گزاری : بیشتر نمادهائی که ما امروزه در دیفرانسیل و انتگرال استفاده می کنیم(یعنی نمادهائی مانند” dx و dy “ و همچنین نماد انتگرال یعنی” ʃ “ )همه از ابداعات  لایبنیتس می باشد. 
۷-۲)انتگرال معین: لایبنیتس ثابت کرد که اگر یک منحنی داشته باشیم انتگرال معین مساحت زیر منحنی می باشد. و بنابراین انتگرال معین از ابداعات لایبنیتس  می باشد که در علوم مختلف مورد استفاده می باشد.
۷-۳) قانون لایبنیتز : یکی از قوانین علم حسابان قانونی می باشد که لایبنیتس ابداع کرد و به نام او قانون لایبنیتس خوانده می شود و آن عبارت است از گرفتن مشتق تابعی که شامل انتگرال می باشدو یا به صورت ساده ترمشتق انتگرال مانند:
 y=5x3+4x2ʃ(۷x3– 4x+1) dx +6

نیوتن قضیه حدها را در حسابان به کار برد ولی لایبنیتس روی شکل نامتناهی و مطلق حسابان متمرکز شد.

۸) سوء تفاهم نیوتن و اتهام سرقت علمی به  گوتفرید لایبنیتس

لایبنیتس به طور کاملا مستقل از نیوتن روی حساب دیفرانسیل و انتگرال کار کرد و همانطور که گفته شد هر کدام دستاوردهای مربوط به خودشان را داشتند ولی از آنجائی که هردو درانجمن سلطنتی بودند از کار همدیگر مطلع می شدند و از آنجائی که لایبنیتس کتاب خود را زودتر منتشر کرد .( کارهای لایبنیتس در سال ۱۶۸۴ با نام “حساب عناصر بی نهایت کوچک” ، منتشر شد و مقاله های نیوتن در سال۱۶۹۳) این سوء تفاهم برای نیوتن ایجاد شد که لایبنیتس هیچ کار مستقلی انجام نداده و از گزارشات و کارهای او سوء استفاده کرده و یافته های او را به نام خود منتشر کرده است .

۹)رای انجمن علمی و نامردی نیوتن

نیوتن در مورد رقبای علمی بسیار سخت گیر و کینه توز بود و برای موفقیت حاظر بود هر کاری انجام دهد و حتی شرافت خود را زیر پا بگذارد . بعد از این که نیوتن به لایبنیتس تهمت سرقت علمی زد و آبروی او برد لایبنیتس از انجمن علمی درخواست کرد تا کمیته ای بی طرف را مسئول رسیدگی به این مسئله کند غافل از آنکه نیوتن خود رئیس انجمن بود . بنابراین نیوتن دوستان خود را برای کمیته تعیین کرد و طبیعی است که کمیته رای به نفع نیوتن داد و لایبنیتس رسما به عنوان سارق علمی معرفی شد . بعد از این جریانات لایبنیتس  افسرده و سرخورده شد و به آلمان بازگشت و در ۱۴نوامبر سال ۱۷۱۶درشهر هانوفر آلمان چشم از جهان فرو بست. در حالی که همیشه از این جریان گله مند و ناراحت بود .

۱۰) حقیقت ماجرا

امروز بعد از گذشت بیش از ۳۰۰ سال از رای کمیته داوری انجمن علمی با بررسی نامه های رد و بدل شده و مقاله هاو کتاب هائی که هر کدام نوشته اند ( این کار از سال ۱۹۷۰شروع شد)هنوز به طور کامل مشخص نشده که واقعا کدام یک ابتدا ابداع کننده علم حساب و دیفرانسیل و انتگرال می باشند در این که هر دو نامه ها و مقاله های همدیگر را می دیدند و از هم الگو می گرفتند جای بحثی ندارد ولی این که این الگو گیری چقدر اهمیت داشته هنوز مشخص نشده است . ولی روش متفاوت آنها نشان می دهد که باید هر دو دانشمند را مشترکا به عنوان ابداع کننده علم حسابان در نظر گرفت .

۸- شیمی و کیمیاگری

نیوتن در شیمی ( کیمیاگری) هم تحقیق و مطالعه می کرد . اگر چه تحقیقاتی که در شیمی انجام می داد بیشتر کیمیاگری بود تا شیمی بنابراین ما در ابتدا تفاوت بین شیمی نوین و کیمیاگری را به طور مختصر شرح می دهیم (شرح کامل تاریخچه شیمی وکیمیاگری در این مقاله نمی گنجد و در مقالات دیگر در آینده در مورد آن توضیح می دهیم ) و بعد هدف و دستاوردهای نیوتن را در شیمی هم توضیح می دهیم .

۱) کیمیا چیست؟

در زمان های قدیم شیمی به صورت علمی مجزا همانند امروز نبود . در واقع شیمی از کیمیاگری شروع شد کیمیاگری نوعی ارتباط با ماوراءالطبیعه بود . هدف از کیمیاگری دو چیز بود .ساختن ماده ای که فلزاتی چون آهن و مس و… را به طلا تبدیل کند (بعدها کیمیاگران روی جیوه متمرکز شدند) و بعد داروئی که به انسان عمر جاودان بخشیده و همه بیماری ها را مداوا کند هدفی که هرگز بدست نیامد.

۲) کیمیا و پیشرفت علم شیمی

کیمیاگران برای رسیدن به هدف خود ابتدا تنها به استدلال های فلسفی می پرداختند و بعد کیمیا را جزء علوم ماوراء الطبیعی (همانند جادوگری ) می دانستند ولی بعد مجبور به آزمایش روی مواد مختلف شدند در عصر طلائی اسلام دانشمندان بزرگی همچون جابرابن حیان و رازی و …کیمیا را به یک علم آزمایشگاهی تبدیل کردند و نشان دادند که به کمک کیمیا می توان مواد با ارزشی ساخت که بدرد زندگی بشر می خورد .
شیمی مدرن از قرن ۱۶به تدریج با ظهور دانشمندانی همچون : رابرت بویل ، جوزف پریستلی ، آنتوان لاوازیه و … تا دیمیتری مندلیف از کیمیاگری و شبه علم به علم شیمی تبدیل شد .

۳) کیمیاگری در زمان نیوتن

در زمان نیوتن علم شیمی مانند علوم دیگر (فیزیک و نجوم و… ریاضی) پیشرفت بسیار کمتری داشت و هنوز دانشمندانی مانند (شیله و پریستلی و لاوازیه و… مندلیف )ظهور نکرده بودند(در واقع رشد علم شیمی از قرن ۱۸ اغاز شد) بنابراین کیمیاگری همچنان رواج داشت و جزء علوم خفیه (ماوراء الطبیعی) و در ردیف جادوگری بود و از نظر کلیسا کفرآمیز و مجازات آن سوختن در آتش بود و بنابراین کیمیاگران پنهانی کار خود را انجام می دادند.

۴) نیوتن و کیمیاگری

انگلستان پروتستان در زمان نیوتن ازنفوذ کلیسای کاتولیک و دادگاه های تفتیش عقائد دور بود با وجود این نیوتن یافته های خود را در مورد کیمیاگری (ازترس کلیسای کاتولیک و مردم متعصب مذهبی) مخفی می کرد و تا آخر عمر خود چیزی دراین زمینه منتشر نکرد.این موضوع موقعی معلوم شد که درسال۱۹۳۰یکی از خویشاوندان  و نوادگان نیوتن خانه پدری خود را فروخت ودست نوشته های بسیاری ازنوشته های نیوتن بدست آمدکه به مراکز علمی برده شد و معلوم شدنیونن به کیمیاگری (نه شیمی نوین) می پرداخته ، درسال۱۹۸۰با آزمایش تار موی بدست آمده ازنیوتن مشخص شد که۴۰برابر میزان عادی دارای جیوه می باشد(جیوه یکی ازفلزات مورد استفاده کیمیاگران بود)که به نوعی حواس پرتی او را هم توجیه می کند.تحقیقات بعدی نشان داد هدف نیوتن از روی آوردن به کیمیا تنها کسب پول نبوده بلکه یکسری اعتقادات مذهبی او را به این کار کشانده همچنین نیوتن اعتقاد به ذره ای بودن همه چیز ازجمله ماده داشت(در موردنور هم نظریه ذره ای بودن را مطرح کرد) یکی از اهداف او از کیمیا تایید همین مطلب بود(در آن زمان مولکول کشف نشده بود) تحقیق در این زمینه ادامه دارد .

۹- دین و مذهب نیوتن 

نیوتن مانند هر شخص دیگری دین و اعتقادات خاص خودش را داشت . اعتقاداتی که بخاطر سخت گیری های مسیحیان آن زمان (بخصوص کاتولیک ها) و مردم جاهل و متعصب چیزی از نوشته های خود در مورد دین و خدا منتشر نکرده است از این رو امروزه سوالات زیادی در مورد اعتقادات مذهبی نیوتن گفته شده عده ای او را بی دین و بی خدا عده ای مسیحی مومن و حتی عده ای عقیده دارند او مسلمان شده بود .

 ۱) نیتثلیث و مسیحیت

از نظر بیشتر فرقه های مسیحیت(نه همه آنها) خدای یگانه سه شخصیت دارد . پدر و پسر و روح القدس که پدر همان خداوند آسمان ها و زمین و پسر فرزند خدا یعنی حضرت عیسی مسیح(ع) می باشد . و روح القدس  شحصیت سوم در این میان می باشد . این اعتقاد در دین مسیحیت تثلیث (Trinity) نام دارد .

۲) تیتثلیث و اسلام

طبق آموزه های اسلامی اعتقاد به تثلیث شرک و با توحید منافات دارد و این اعتقادات مسیحیان در واقع شریک گرفتن برای خدا می باشد . و ناشی از تحریف کتاب مقدس مسیحیان است .در آیه ۱۷۱سوره نساء صریحا گفته شده که عیسی (ع) پیامبر و فرستاده خدا می باشد و تثلیث (پدر و پسر و روح القدس ) شرک می باشد همچنین در آیه سوم سوره اخلاص گفته شده : خدا نه زایده و از کسی زائیده شده است .«لَم یَلِدْ وَ لَم یُولَدِ»
( این همان آیه ای است که بیشتر مسلمانان جهان موقع نماز می خوانند. )

۳) نیوتن و مذهب

بر خلاف ادعای خیلی از دین ستیزان نیوتن به خدا و مسیحیت اعتقاد کامل داشت ولی بسیاری از باورهای مسیحیت را هم نقد می کرد.ازجمله او مخالف تثلیث بود از نظر نیوتن خداوند طبیعت را آفریده و ناظر به امور جهان می باشد و جهان را با قوانین طبیعت اداره می کند بنابراین قوانین طبیعت به نوعی قوانینی است که خداوند ایجاد کرده است و جزئی از آفریده های او می باشد.خداوند یکتا بوده و پسر و فرزند ندارد مسیح تنها پیامبر و فرستاده خدا می باشد اعتقاد به تثلیث شرک و کفر می باشد همچنین او پاپ و کشیشان کاتولیک را شیطان می نامید که از دین سوء استفاده می کنند. ولی مسلمان شدن او شایعه و دروغی بیش نیست .
در زمان نیوتن رسم بود که استادان دانشگاه در سلک کشیشان کاتولیک در می آمدند ولی نیوتن که مخالف کشیشان بود و آنها را شیطان صفت می نامید ازپادشاه خواست او را از این کار معاف کند و شاه هم قبول کرد.
نیوتن اعتقادات مذهبی خود را از ترس کلیسای کاتولیک و مردم متعصب، مخفی نگاه داشته بود .

۴) نیوتن و باستان شناسی و آخرالزمان

نیوتن عمری را به کیمیاگری و مطالعه در نقشهٔ طبقهٔ همکف معبد گمشدهٔ سلیمان در بیت‌المقدس گذراند و بخاطر همین هدف زبان عبری را هم فرا گرفت تا بتواند سرنح های ریاضی لازم را برای پیداکردن دومین تاریخ بازگشت عیسی مسیح و پایان جهان پیدا کند . طبق پیش بینی هائی که نیوتن در سال ۱۷۰۴ انجام داده دنیا در سال ۲۰۶۰به پایان می رسد و عیسی مسیح (ع) برای بار دوم برمی گردد . دست نوشته های نیوتن که به مدت ۲۵۰ سال در خانه «ارل پورتزموس» در درون صندوقی نگه داری می شده است این مطلب را ثابت می کند . این نتیجه گیری نیوتن براساس کتابی از دانیل نبی بدست آمده است ولی معلوم نشده تاریخ ۲۰۶۰ را چگونه و بر اساس چه مدرکی بدست آورده است.نیوتن ۴۵۰۰ صفحه فقط در باره آخرالزمان نوشته است .

۱۰ – سیاست و اقتصاد

نیوتن مانند هر شخص دیگری زندگی شخصی و رفتارهای خودش را داشت . از جمله در سیاست و اقتصاد هم نقش بازی کرده است در این بخش در این مورد توضیح می دهیم .

۱) رفتارهای غیر عادی نیوتن در زندگی

نیوتن از نظر شخصیتی گاهی اوقات رفتارهای غیر عادی از خودش بروز می داد که به عنوان یک دانشمند روشنفکر واقعا اعجاب انگیز می باشد در اینجا به چند نمونه از کارهای او اشاره می کنیم .
۱-۱) حواس پرتی : حواس پرتی او به اندازه ای بود که گاهی بعد از بیدار شدن ساعت ها به حالت نشسته در رختخواب خود می ماند و غرق افکار و برنامه های خود می شد .
۱-۲) فرو کردن سنجاق در چشم : یک بار یک سنجاق دراز را بین چشم و کاسه چشم فرو برد و چرخاند تا ببیند چه اتفاقی می افتد که خوشبختانه به طرز معجزه آسائی هیچ اتفاقی نیفتاد .
۱-۳)خیره شدن به خورشید : حتی در عصر نیوتن همه می دانستند نگاه کردن به خورشید چقدر می تواند خطرناک باشد با این وجود نیوتن یک بار تا جائی که می توانست تحمل کند به خورشید خیره شد ولی باز شانس آورد و بینائی اش را از دست نداد هر چند مجبور شد مدت ها در اتاق تاریک بماند. تا مداوا شود .

۲) سرپرست ضرابخانه سلطنتی

نیوتن دوستان آنچنانی نداشت و حتی ازدواج هم نکرده بود (بخاطر برخورد مادرش با او از زن ها بدش می آمد) بعد از انتشار کتابش به فکر افتاد مدتی از کار علمی دست کشیده و استراحت کند ولی تنها دوستش شخصی به نام “ فاسیو “ به او پیشنهاد کرد برای تعغیر وضعیت به فکر شغل با موقعیت عالی باشد . فاسیو یک دوست سیاستمدار به نام لورد هالیفاکس داشت و این لرد در دولت انگلیس نفوذ زیادی داشت و از نفوذش استفاده کرد و درسال۱۶۹۶به فرمان چارلز مونتاگو رئیس خزانه‌داری انگلیس نیوتن به مقامی ارشددر ضرابخانه سلتنطی رسید به عنوان اولین ماموریت نیوتن مسئول پیداکردن و دستگیری شبکه ای برآمد که سکه های تقلبی می ساختند(درآن زمان هنوز پول کاغذی یا اسکناس رایج نشده بود و مجازات جعل سکه مرگ بود) نیوتن وظیفه خود را بخوبی انجام داد شبکه را متلاشی کرد و افرادش را به چوبه دار سپرد که تاثیر منفی بزرگی بر روحیه و زندگی اش گذاشت . 

۳) رئیس ضرابخانه سلطنتی

بعد از این موفقیت بزرگ نیوتن در سال ۱۷۰۰ رسما رئیس ضرابخانه سلطنتی شد(شغلی که تا آخر عمرش عهده دار آن بود) در آن زمان دولت تصمیم گرفت سکه های قدیمی را جمع آوری و سکه های جدیدی جایگزین آنها کند که جعل آنها بسادگی امکان پذیر نیاشد باز نیوتن مامور این کار شد و بخوبی از این ماموریت برآمد .

۴) نمایندگی مجلس

بعد از این موفقیت ها نیوتن تصمیم گرفت کاندیدای نمایندگی مجلس شود او در سال های ۱۶۸۹و ۱۷۰۱و ۱۷۰۲به عنوان نماینده انتخاب شد. ولی در این کار موفق نبود . او در مورد هیچ لایحه ای سخنرانی نکرد و هیچ کار مثبتی انجام نداد تنها جمله ای که در مجلس بر زبان آورد تقاضای بستن پنجره ها بود . با این وجود نیوتن شدیدا با دیکتاتوری و انحصار طلبی مخالف بود و در مقابل آن می ایستاد . موقعی که پادشاه انگلستان (چارلز دوم)میخواست اختیار دانشگاه ها را در دست بگیرد در مقابل شاه ایستاد و از استقلال دانشگاه دفاع کرد .  

۱۱- درگذشت نیوتن

آیزاک نیوتن در ۲۰ مارس۱۷۲۷در موقع خواب از دنیا رفت (در سن ۸۵ سالگی)در این بخش در مورد سال های آخر عمر نیوتن و در گذشت نیوتن توضیح می دهیم .

۱) بیماری های نیوتن

نیوتن فقط به کار فکر می کرد و به خورد و خوراک استراحت و تفریح خود ابدا توجهی نمی کرد همین مسئله باعث شد روز به روز ضعیف تر شود از طرفی به دنبال کیمیاگری هم بود و بدون رعایت نکات ایمنی با جیوه که ماده ای سمی می باشد کار می کرد (اکنون مشخص شده مقدار جیوه در موهایش ۴۰ برابرحد استاندارد بود ) بنابراین از سال ۱۶۹۲یعنی در سن۵۰ سالگی دچاری بیماری بسیار سختی شد که توان کار کردن را از او گرفته و امانش را بریده بود ولی او لجبازانه به کارش ادامه می داد .
بیماری او بهبود یافت ولی در سال های بعد به سنگ مثانه دچار شد و سال ها با این بیماری مدارا می کرد روزهای آخر عمر خود را در کرنبری‌پارک در نزدیکی منطقه‌ی وینچستر با برادر زاده و همسرش گذراند. در شروع سال ۱۷۲۷دچار سرفه های پی در پی و تنگی نفس شدیدی می شد و سرانجام در ۲۰مارس ۱۷۲۷(۲۹اسفند سال ۱۱۰۵ شب تحویل و عید نوروز ) در سن ۸۵ سالگی در خواب درگذشت .

شکل شماره ۲۴ – نیوتن در پیری

۲) میراث نیوتن

نیوتن در تمام عمر مجرد بود و فرزندی نداشت هیچ وصیت نامه ای هم از خودش بر جای نگذاشت بنابراین بعد از مراسم خاکسپاری و… طبق قانون همه اموالش بین خویشاوندانش تقسیم شد .

۳) کلیسای وست‌مینستر

کلیسای وست‌مینستر  (Westminster Abbey) کلیسائی تاریخی در مرکز شهر لندن می باشد که در سال ۶۱۶ میلادی ساخته شده است . و بعد از آن مرتب بازسازی و مرمت شده است که آخرین باز سازی در قرن  نوزدهم بوده است . در سال های ۱۷۲۲و ۱۷۴۵دو برج غربی نیز به  آن اضافه شده است . این کلیسا مهمترین مرکز تاریخی و مذهبی و گردشگری انگلستان است و در فهرست میراث های جهانی یونسکو هم به ثبت رسیده است درحقیقت یک کلیسای سلطنتی می باشد که  سنتی مراسم تاج‌گذاری، ازدواج و تدفین شاهان و شهبانوهای بریتانیایی است. مساحت طبقه این کلیسا ۳۰۰۰ متر مربع و ارتفاع برج‌های آن ۶۹متر می‌باشد.

شکل های شماره ۲۵و ۲۶ – کلیسای وست‌مینستر

۴) خاک سپاری نیوتن

به عنوان بزرگترین افتخار بعد از مرگ ، نیوتن اولین دانشمندی بود که در این کلیسا به خاک سپرده شد بعد از نیوتن دانشمندانی مانند  : ادموند هالی،جیمز کلرک ماکسول،چارلز داروین و… استیون هاوکینگ در این کلیسا به خاک سپرده شدند . 

شکل شماره ۲۷ – آرامگاه نیوتن در کلیسای وست‌مینستر

۱۲- یادگارها و یادبودها

نیوتن چه در دوران حیات چه بعد از مرگ یکی از پر افتخارآمیز ترین دانشمندان جهان می باشد در سال های آخر عمرش نشان های زیادی گرفت و بعد از مرگ یادبودها و نشانه های فراوانی به افتخار او ساختند .

۱) نشان شوالیه

هر ساله ملکه و پادشاهان بریتانیا به خاطر خدماتی در زمینه های مختلفی علمی و فرهنگی و هنر و… به تعداد زیادی از افراد، نشان افتخار اعطا می کند. این نشان ها و مدال ‌ها عالی ‌ترین رتبه امپراتوری بریتانیا و دارای سلسله مراتب هستند . یکی از مهمترین نشان ها نشان شوالیه می باشد
نیوتن در سال ۱۷۰۵ از سوی ملکه بریتانیا به مقام شوالیه (شهسواری) مفتخر گردید. و لقب” سِر “ گرفت .

شکل شماره ۲۸ – نشان شوالیه

۲) نام گزاری واحد نیرو

بسیاری از واحدهای کمیت های فیزیکی به افتخار دانشمندانی که در این زمینه کوشش کردند نام گزاری شده اند تا نام این دانشمندان را همیشه درتاریخ زنده نگه دارند.به پاس زحمات و خدماتی که نیوتن در فرمول بندی قوانین نیرو انجام داده واحد نیرو را به افتخار نیوتن به نام “ نیوتن “ با علامت اختصاری “N” نام گزاری کردند طبق تعریف  : یک نیوتن نیروئی است که به جسمی به جرم یک کیلوگرم شتاب یک متر بر مجذور فاصله بدهد .

۳) یادبود درخت سیب نیوتن

به افتخار و احترام نیوتن درخت سیبی که نیوتن در زیر آن نشسته بود و بر اثر برخورد سیب باسرش شروع به تحقیق قانون جاذبه عمومی کرد هم اینک در شهر کوچک گرانتهام نگه داری شده و از آن محافظت می شود . همچنین قلمه هائی از این درخت درجاهای مختلف کاشته شده و مورد بازدید گردشگران قرار می گیرد .

۴) تاثیر گذارترین دانشمند تاریخ حتی بالاتر از انشتین

می دانیم که انشتین بزرگترین دانشمند دوران معاصر بود با این حال در سال ۲۰۰۵، نظرسنجی بین اعضای آکادمی سلطنتی علوم برگزار شد تا از بین نیوتن و اینشتین، یک نفر به‌عنوان دانشمند تأثیرگذارتر انتخاب شود که نیوتن آرای بیشتری کسب کرد.

۵) بزرگترین دانشمند از نظر انشتین

اینشتین همواره احترام فراوانی برای نیوتن قائل بود. او در اتاق تحقیقاتش، همیشه تصویری از نیوتن و مایکل فارادی و جیمز کلارک مکسول را نگه‌داری می‌کرد.

۶) نام گزاری مکان ها و…سایر یادگارها

همچنین خیابان ها و مکان های مختلفی در سرتاسر بریتانیا و نقاط دیگر جهان به نام نیوتن نامگذاری شده و می شود .

 

شکل شماره ۲۹ – مجسمه نیوتن در کالج ترینیتی کمبریج

شکل شماره ۳۰ – مجسمه مومی نیوتن در مادام توسو لندن

 

برای مطالعه سایر مقاله های نجومی روی شکل زیر کلیک کنید.

برای مطالعه مقاله های روانشناسی اینجا  را کلیک کنید .

عکس های طبیعت, طبیعت خوانسار , شکوفه های بهاری  , گلستان کوه ,دانلود آلبوم های کامل بهترین و زیباترین عکس ها ,آلبوم هائی با صدها عکس کیفیت بالا ,  در هیچ کجای اینترنت این عکسها را پیدا نمیکنید , عکس هابدون استفاده از تکنیک های فتوشاپ تهیه شده , کاملا طبیعی 

برای آموزش کامل و حرفه ای گوگل مپ روی شکل زیر کلیک کنید

همه جیز در مورد گوگل مپ

۱) هر گونه اظهار نظر را در فرم اظهار نظر کاربران وارد کنید .
۲) نظرات بعد از تایید مدیریت نشان داده می شود .
۳) با انتقادات و پیشنهادات سازنده خود ما را هرچه بیشتر  همراهی کنید . مدیریت از انتقادات و پیشنهادات سازنده شما استقبال میکند .
۴) نوشته های قرمز پر رنگ ارجاع به لینک هستند که هنوز لینک آنها قرار داده نشده است ( هنوز صفحه آنها منتشر نشده است )
۵) نوشته های آبی پر رنگ ارجاع به لینک هستند که لینک آنها قرار داده شده است ( صفحه آنها منتشر شده است )
۶) هرگونه بهره برداری : کپی تمام و یا قسمتی از مطالب این سایت بدون ارجاع منبع آن ممنوع می باشد .
۷) تکثیر فایل های Pdf با ذکر منبع آزاد ولی فروش آن تحت هر عنوان و با ذکر منبع هم ممنوع می باشد.

 

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.