آپولو یازده

فتح ماه و قدم زدن بر روی ماه از رویاهای هزاران ساله انسان ها بود ( برای مطالعه بیشتر به مقاله “ رویای ماه“ که بزودی بر روی سایت قرار می گیرد مراجعه کنید ) سرانجام کوشش ها و تلاش های بشر به بار نشست پروژه  آپولو با هزینه بسیار بالا و تیمی از متخصصین و علاقمندان با کوشش و تلاش و پشتکار بالاخره نتیجه داد و برای نخستیم بار بشر توانست بر روی سیاره ای ( سیاره یا قمر) غیر از زمین قدم بزند این حادثه نقطه عطفی در تاریخ بشر بود . در این قسمت در مورد آپولو ۱۱(Apollo 11) و فتح ماه توضیحات مفصلی می دهیم .

۱- فتح ماه با آپولو۱۱ (Apollo 11)

آپولو ۱۱ اولین فضاپیمائی بود که توانست از میدان گرانشی زمین عبور کرده سه انسان را به مدار ماه رسانده و دو انسان را سالم بر سطح ماه پیاده کرده و هر سه را سالم به زمین برگرداند . این مهمترین حادثه در تاریخ فضانوردی و نقطه عطفی در تاریخ بشر می باشد در این قسمت در مورد فتح ماه توسط فضاپیمای آپولو ۱۱توضیح می دهیم.

۱) پروژه آپولو

پرواز سفینه فضائی آپولو ۱۱به سمت ماه تنها سفینه و ماموریت نبود این ماموریت جزئی از پروژه بزرگ آپولو بود که با آپولو یک شروع و با آپولو ۱۷خاتمه یافت . نقطه عطف این پروژه آپولو ۱۱بود که ما در این قسمت تنها به بررسی ابعاد و چگونگی ماموریت آپولو ۱۱ می پردازیم .
برای آشنائی با سایر ماموریت های آپولو به مقاله “ پروژه آپولو “ از همین سایت مراجعه کنید .

۲) خلاصه ای از ماموریت های آپولو

در این قسمت به خلاصه ماموریت های پروژه بزرگ آپولو می پردازیم برای مطالعه کامل تمام ماموریت های پروژه بزرگ آپولو به مقاله “ پروژه آپولو “ مراجعه کنید .
۲-۱)ماموریت آپولو یک: اولین پروژه آپولو با نام “ آپولو ۱“ شروع شد متاسفانه با یک تراژدی به پایان رسید. در مراحل پایانی تمرین در روی زمین بخاطر نقص فنی سفینه آتش گرفت و سوخت و تمام سه سرنشین آن هم سوختند و کشته شدند.و ماموریت با شکست کامل خاتمه پیدا کرد ولی دانشمندان ناسا نا امیدنشدند و کار را ادامه دادند.
۲-۲)ماموریت های آپولو ۲ تا ۶ : بخاطر فاجعه آپولو یک ماموریت های آپولو ۲ تا ۶ بدون سرنشین انجام شد . در این ماموریت ها دانشمندان به چک کردن اجرای مختلف سفینه و آزمایش های مقدماتی پرداختند .
۲-۳) آپولو ۷ تا۱۰ : ماموریت های آپولو ۷ تا۱۰با سرنشین انجام شد در این ماموریت ها دانشمندان مشکلات برخاستن فضاپیما ها را از روی زمین , قرار گیری در مدار ماه و… را آزمایش کردند و تمام نقایص کار را برطرف کردند تا بتوانند به هدف اصلی پروژه که پیاده کردن انسان بر روی ماه بود جامه عمل بپوشانند .    
۳-۳) آپولو ۱۱: ماموریت آپولو ۱۱ اوج کار و هدف اصلی پروژه بود با موفقیت کامل انجام شد که در قسمت های بعدی در مورد آن توضیح می دهیم .
۲-۴) آپولو ۱۲تا ۱۷: از سال ۱۹۶۹بعد از فرود موفق ماه نشین آپولو ۱۱به ماه سفرهای دیگری هم انجام شد که به نام های : آپولو ۱۳, آپولو ۱۴ و… آپولو ۱۷( آپولو ۱۷ آخرین فرود انسان روی ماه بود ) نامیده شد که هدف همگی آنها پیاده کردن انسان بر روی ماه بود . و بجز آپولو ۱۳ که آن هم با شکست مواجه شد(ولی خوشبختانه تلفات جانی به همراه نداشت) بقیه با موفقیت خاتمه یافت .

۳) فتح ماه

در تاریخ ۲۰ ژوئیه ۱۹۶۹(۲۹تیرماه ۱۳۴۸) ساعت ۲۰:۱۸ به وقت جهانی (۲۳:۴۸ به وقت ایران) ماه نشین فضاپیمای آپولو ۱۱در جنوب دریای آرامش بر روی ماه نشست ( برای مطالعه در مورد مشخصات جغرافیائی دریای آرامش و همچنین اطلاعات بیشتری در باره جغرافیای ماه به مقاله “ جغرافیای ماه “ از همین سایت مراجعه کنید ) این اولین ساخته دست بشر بود که بر روی ماه نشست . شش ساعت بعد یعنی در ساعت ۲:۵۶ روز ۲۱ ژوئیه (۳۰ تیر ماه ساعت ۳:۲۶ )دو انسان به نام های نیل آرمسترانگ و باز آلدرین قدم بر روی ماه گذاشتند و نامشان را در تاریخ جاودانه کردند (نیل آمسترانگ اول رفت )و راه فضا را هموار کردند .
فضانورد سوم این ماموریت مایکل کالینز، به تنهایی در مدار ماه باقی‌ماند تا ۱۵ ساعت دیگر دو فضانورد دیگر به او ملحق شدند. پس از ۸ روز زندگی در فضا، هر سه فضانورد به زمین بازگشتند.

۴) زمان های ماموریت

نظر به اهمیت تاریخی این سفر کلیه زمان ها و مراحل آن را مرور می کنیم :
۴-۱) شروع حرکت : روز چهارشنبه شانزدهم ژوئیه  ۱۹۶۹(۲۵تیرماه ۱۳۴۸) ساعت ۱۳:۳۲:۰۰به وقت گرینویچ ( ۱۴:۰۲:۰۰به وقت ایران) سفینه آپولو ۱۱ از پایگاه فضائی کندی به فضا پرتاب شد .
۴-۲) فرود بر سطح ماه : چهار روز بعد یکشنبه ۲۰ ژوئیه ۱۹۶۹(۲۹تیر ماه ۱۳۴۸) ساعت ۲۰:۱۷:۴۰ به وقت جهانی (۲۳:۴۷:۴۰  به وقت ایران) ماه نشین آپولو ۱۱ با دو سرنشین ( آمسترانگ و آلدرین ) به روی ماه نشست.
۴-۳) پیاده شدن ازماه : همان شب بعد از نیمه شب (حدود ۶ ساعت بعد ) دوشنبه ۲۱ ژوئیه (۳۰ تیرماه) ساعت ۰۲:۵۶:۱۵ به وقت جهانی (۰۶:۲۴:۱۵  به وقت ایران) از ماه نشین پیاده شده و بر روی ماه قدم گذاشتند .
۴-۴) شروع بازگشت از ماه : از آنجائی که فضانوردان با سطح ماه آشنائی نداشتند و همچنین به علت محدودیت های موجود نتوانستند بیش از ۲۱ ساعت روی ماه باقی بمانند و در همان روز۲۱ ژوئیه (۳۰ تیرماه ) ساعت ۱۷:۵۴:۰۱به وقت جهانی ( ۲۱:۲۴:۰۱ به وقت ایران ) خاک ماه را ترک کردند .
۴-۵) بازگشت به زمین : سرانجام سفینه آپولو ۱۱در روز ۲۴ ژوئیه ۱۹۶۹( ۲ مرداد ۱۳۴۸) ساعت ۱۶:۵۰:۳۵به وقت جهانی (۲۰:۲۰:۳۵ به وقت ایران ) به زمین بازگشت و در اقیانوس آرام فرود آمد . فضانوردان آپولو ۱۱در مجموع ۸ روز و۳ ساعت و ۱۸ دقیقه و ۳۵ ثانیه در فضا بودند .

شکل شماره ۱ – آلدرین در حال قدم زدن روی ماه

 

 شکل شماره ۲ – موشک ساترن ۵ در حال پرتاب آپولو ۱۱

 

 شکل شماره ۳ – جای پای باز آلدرین بر سطح ماه  

شکل شماره ۴ – ادای احترام آلدرین به پرچم برافرآشته آمریکا در ماه

۵) اجزای فضاپیمای آپولو ۱۱

همانند سایر پروازها و ماموریت های آپولو این فضاپیما ( آپولو ۱۱ ) هم از مرکز فضائی کندی و با موشک های ساترن ۵ به فضا پرتاب شد.
فضاپیمای آپولو  ۱۱از سه قسمت تشکیل شده بود ( شکل شماره ۵ )

شکل شماره ۵ – قسمت های مختلف آپولو ۱۱

۱- ۵) CM گردونه کلمبیا  : قسمت اصلی یا فرماندهی (در شکل با CM نشان داده شده ) و به نام گردونه فرماندهی کلمبیا نامیده شد . این قسمت محل استقرار فضانوردان بود و در آخر ماموریت این گردونه بود که همراه فضانوردان در روی زمین فرو آمد.

شکل شماره ۶ – گردونه کلمبیا

۵-۲) CM گردونه سرویس  : برای این قسمت هیچ نامی انتخاب نکردند و این قسمت حد واسط دو قسمت ( گردونه فرماندهی و ماه نشین) بوده این قسمت برای خدمت رسانی به خدمه فضاپیما طراحی شده بود و تمام مایحتاج و نیازهای ضروری فضانوردان همچون : آب و غذا و اکسیژن مصرفی و برق مورد نیاز (نیروگاه تولید برق) و … همه در این قسمت قرار داده شد . 
۵-۳) LM ماه نشین عقاب : بعد از قرار گرفتن در مدار ماه از سفینه مادر جدا شده و روی ماه فرود می آید و در موقع برگشت به فضا پیمای مادر ملحق شده تا به زمین برگردند .


شکل شماره ۷ – ماه نشین عقاب

 ۶) چگونگی انتخاب نام‌ برای قسمت های مختلف

در ماموریت آپولو ۱۰ قسمت های مختلف سفینه به نام فضانوردان نام گذاری شد ولی در نامگذاری قسمت های آپولو ۱۱ این اتفاق نیفتاد و نام گذاری قسمت های مختلف آپولو ۱۱ بر اساس اسطوره ها و افسانه ها انجام شد .
گردونه فرماندهی که بیشتر شبیه یک توپ غول پیکر است به نام “ کلمبیا “ نام گزاری شد . این نام از داستان سفر به ماه ژول ورن گرفته شده است (در مورد داستان سفر به ماه و توپ ژول ورن در مقاله “ داستان پرواز “ به طور مفصل توضیح داده شده است ) در داستان ژول ورن فضانوردان درون توپ غول پیکری به نام “ کلمبیا “ قرار داده شدند و به سمت ماه شلیک شدند . عقاب هم که نام ماه نشین می باشد نماد آمریکا می باشد .

۷)نشان ماموریت

برای هر کدام از ماموریت های آپولو ( مانند آپولو ۱۱) یک نشان درست کردند برای ماموریت آپولو ۱۱ هم یک نشان درست کردند که عقابی را نشان می دهد که با پاهایش یک شاخه زیتون را روی ماه می نشاند . عقاب نشانه آمریکا و شاخه زیتون نشانه صلح می باشد.

شکل شماره ۸- نشان فضاپیمای آپولو ۱۱

۲- فضانوردان و تیم فنی

پروژه آپولو پروژه ای بسیار پرخرج بود که با فرود فضاپیمای آپولو۱۱بر روی ماه تحقق یافت . بیش از۴۰۰هزار نفر در این پروژه عظیم برای ناسا کار کردند و حدود ۲۵ میلیارد دلار برای ناسا هزینه تراشیدند . در اینجا ما تنها به نام و مشخصات مهمترین افرادی که فقط در پروژه آپولو ۱۱ فعالیت کردند می پردازیم .  

۱) فضانوردان و تیم فنی  

 سه فضانوردی که با فضاپیمای آپولو ۱۱ به ماه رفتند ( نیل آمسترانگ , مایکل کالینز و باز آلدرین) هر کدام وظائفی در این ماموریت به عهده داشتند این وظائف عبارت بودند از :
۱-۱) نیل آمسترانگ : فرماندهی عملیات به عهده نیل آمسترانگ بود و هم او بود که ابتدا به عنوان نخستین انسان قدم به ماه گذاشت . ( آمسترانگ رئیس گروه بود )
۱-۲) مایکل کالینز : خلبان گردونه فرماندهی کلمبیا به عهده مایلک کالینز بود بنابراین موقعی که آمسترانگ و باز آلدرین قدم بر سطح ماه گذاشتند مایکل کالینز در سفینه فرماندهی باقی ماند و تنها در مدار ماه قرار گرفت و نتوانست بر سطح ماه قدم بگذارد .
۱-۳) باز آلدرین : باز آلدرین خلبانی ماه نشین را عهده دار شد .
در مورد زندگی فضانوردان آپولو ۱۱در قسمت بعد مفصل توضیح می دهیم .

شکل شماره ۹- فضانوردان آپولو ۱۱ از راست به چپ :
باز آلدرین،مایکل کالینز و نیل آرمسترانگ


۲) تیم کنترل ماموریت 

همچنان که در مورد آپولو ۸ گفته شد (مقاله “ پروژه آپولو “ ) در ماموریت آپولو ۱۱هم گروهی تحت نام “تیم کنترل مأموریت” شامل سه گروه سبز و سفید و سیاه به صورت سه شیفت فضاپیما را تحت نظر داشتند و از روی زمین دستورات و راهنمائی های لازم را انجام می دادند و فضا پیما را از زمین کنترل می کردند . مدیران و مسئولین این تیم ها عبارت بودند از  :
۲-۱) کلیف چارلزورت (تیم سبز) : مدیر مسئول گروه راهپیمایی فضایی  
۲-۲) ژن کرانز (تیم سفید) : مدیر مسئول گروه فرود بر ماه
۲-۳) گلین لونی (تیم سیاه) : مدیر مسئول گروه بلندشدن از ماه

۳) تیم های دیگر پشتیبانی

بجز سه فضانوردی که با آپولو ۱۱ به ماه رفتند و تیم کنترل ماموریت دانشمندان و متخصصان دیگری هم بودند که در ناسا نشسته و عملیات را رهبری و هدایت کرده و کمک های لازم را انجام می دادند مهمترین این افراد عبارتند از :
چارلی دوک، برقراری ارتباط با کپسول , رونالد ایوانز , اوون گاریوت,  دان لیند , کن ماتینگلای , بروس مک‌کاندلیس دوم , هریسون اشمیت  ,بیل پیگو و جک سویگرت

     ۳- زندگی فضانوردان آپولو۱۱

در این قسمت توضیح کوتاهی راجع به زندگی فضانوردان آپولو ۱۱ می دهیم تا مشخص شود چرا در بین افراد مختلفی که خواهان سفر به فضا و کسب این افتخار هستند تنها این سه نفر توانستند به عنوان اولین انسان هائی باشند که به فضا گام می گذارند . توضیحات مفصل تر راجع به زندگی این فضانوردان و همچنین دیگر فضانوردان در مقاله “ فضانوردان “ بزودی منتشر می شود .

۱) فاتحان ماه در تهران

ساعت ده و نیم بامداد روز سوم آبان سال ۱۳۴۸ هجری خورشیدی، نیل آرمسترانگ به همراه باز آلدرین، مایکل کالینز و یک هیئت سی‌نفری از فضانوردان به ایران آمدند. در این زمان، آرمسترانگ سفر خود به ماه را در تهران شرح داد. در آن زمان گسترش فعالیت‌های این صنعت در ایران هم مطرح شده بود، مقارن ساعت یک بعد از ظهر، فضانوردان در مسیر میدان بهارستان قرار گرفتند. در این مورد در قسمت آخر همین مقاله (تحت عنوان «۷- استقبال فاتحان ماه در تهران »مفصل توضیح می دهیم )

۲) نیل آمسترانگ (  Neil Alden Armstrong)

نیل آرمسترانگ در شهر واپاکونتا، اوهایو در ۵ اوت۱۹۳۰( ۱۳مرداد  ۱۳۰۹) به دنیا آمد. از همان کودکی عاشق پرواز بود .در ۱۵سالگی قبل از گواهینامه رانندگی گواهینامه خلبانی را گرفت و در سال ۱۹۴۷(۲ سال بعد)در دانشگاه پردیو در رشتهٔ هوا فضا شروع به تحصیل کرد با شروع جنگ کره در این جنگ به عنوان خلبان نیروی دریائی جنگی شرکت کرد و بعد از پایان جنگ با (۷۸ ماموریت و ۱۲۱ساعت پرواز و ۲۰ مدال طلائی و ستاره طلائی) به استخدام نیروی هوائی درآمد و تا سال ۱۹۶۲که به استخدام ناسا در آمد جمعا ۹۰۰ساعت پرواز در کارنامه خود داشت و در ماموریت آپولو ۱۱ شرکت کرد و به عنوان اولین انسان پا بر سطح ماه گذاشت .
آمسترانگ بعد از پروژه آپولو ۱۱ اعلام کرد که هیچ برنامه ای برای پرواز دوباره در فضا ندارد و بعد از آن در سمت های مختلف به عنوان سخنگو و رئیس هیئت مدیره شرکت های مختلف به فعالیت پرداخت و در سال ۲۰۰۲ کاملا بازنشسته شد و سرانجام در تاریخ ۲۵ اوت ۲۰۱۲ به علت بیماری قلبی در گذشت . 

 

 شکل های شماره ۱۰و ۱۱- نیل آمسترانگ در جوانی

 

شکل شماره ۱۲ – نیل آمسترانگ در کاخ سفید سال ۲۰۰۴

۳) مایکل کالینز(Michael Collins)

مایکل کالینز (Michael Collins) در ۳۱ اکتبر۱۹۳۰(۸ آبان ۱۳۰۹) در شهر رم در ایتالیا به دنیا آمد. در جوانی جذب نیروی هوایی ارتش ایالات متحده شد و در سن ۳۸ سالگی برای مأموریت آپولو ۱۱انتخاب شد و پس از یک سال تمرینات سخت و فشرده به همراه ادوین آلدرین و نیل آرمسترانگ در ژوئیه ۱۹۶۹عازم مأموریت تاریخی آپولو ۱۱ شد. پرواز آپولو یازده ۳۰ساعت بعد به مدار ماه رسید سفینه ماه نشین از سفینه مادر جدا شد و آرمسترانگ و آلدرین روی ماه نشستند، ولی کالینز در سفینه مادر ماند.

 

شکل شماره ۱۳ – مایکل کالینز

۴) باز آلدرین (Buzz Aldrin )

باز آلدرین فضانورد آمریکایی است. وی، دومین انسانی است که طی مأموریت آپولو ۱۱در ۲۱ ژوئیه ۱۹۶۹بر کره ماه گام نهاد.
باز آلدرین  در ۲۰ ژانویه ۱۹۳۰ ( ۳۰ دی ماه ۱۳۰۸ ) در نیوجرسی آمریکا  بدنیا  آمد . او جوانترین فرزند از سه فرزند یک مرد ارتشی “ادوین اویگنه” بود. وقتی دو ساله بود که توسط پدرش به یک مأموریت هوایی در شرکت نفتی برده شد.در زمان جنگ جهانی دوم، پدرش مجدد به عنوان یک خلبان به مأموریت فرستاده شد و زمان‌های بسیار کمی به خانه می‌آمد.مادر وی دچار افسردگی و از اعتیاد به الکل رنج می‌برد. او از دانشگاه نظامی شرقی درسال ۱۹۵۱ با مدرک لیسانس مهندسی مکانیک در رتبه سوم فارغ‌التحصیل شد. او در نیروی هوایی آمریکا خدمت کرد و در جنگ کره به عنوان خلبان جنگی استخدام شد و ۶۶ مأموریت پرواز و ۲ مأموریت با میگ ۱۵ انجام داد.

شکل شماره  ۱۴ – باز آلدرین

۴- در مسیر ماه

آپولو ۱۱ اولین سفینه ای بود که توانست انسان را بر سطح ماه پیاده کند ولی حرکت از زمین به ماه و بازگشت از ماه براحتی نبود و مشکلات زیادی  در این راه وجود داشت ( از این رو ۱۰ ماموریت قبل از آن انجام شد تا کلیه موانع پیش رو برداشته شده و سفینه آپولو ۱۱بتواند برای نخستین بار دو انسان را روی ماه پیاده کرده و سالم به زمین برگرداند . در این قسمت به طور خیلی خلاصه به بررسی مسائل فنی در رابطه با سفر آپولو ۱۱به ماه می پردازیم. توضیح کامل آن در مقاله “در مسیر ماه  “از همین سایت منتشر شده است . برای مطالعه بیشتر روی نوشته آبی کلیک کنید . 

۱) چه موشکی می تواند به فضا برود ؟

موشک یک موتور درون سوز است (یعنی نیروی پیشران خود را از سوزاندن سوخت در درون موتور تولید می کند) بنابراین تاکنون تنها وسیله ای است که با آن می توان ازجو زمین خارج شد و به فضا رفت . برای خروج از جاذبه قدرتمند زمین و رفتن به فضا نیاز به موشکی حداقل دارای سه مرحله می باشیم . موشکی که سفینه آپولو ۱۱را به فضا پرتاب کرد موشک سه مرحله ای “ساترن ۵ “ بود ( تمام ماموریت های آپولو با موشک ساترن ۵ بود )
برای مطالعه جزئیات موشک ساترن ۵ می توانید به مقاله “در مسیر ماه“ همچنین مقاله “ موشک های فضائی“که در آینده منتشر می شود مراجعه کنید.  

۲) سه مرحله موشک

موشک ساترن ۵ از سه مرحله تشکیل شده بود که در اینجا توضیح کوتاهی راجع به آن می دهیم .
۱-۲) مرحله اول : مرحله اول با سوخت آن حدود ۷۱ درصد وزن موشک را تشکیل داده ( از این ۷۱ درصد فقط ۶۵ درصد وزن سوخت می باشد ) ولی فضاپیما را فقط تا ارتفاع ۶۱ کیلومتری برده و بعد از اینکه سوخت آن تمام می شود از بدنه موشک جدا شده و در روی اقیانوس سقوط می کند . و سرعت موشک را به ۸۵۰۰Km/h می رساند .
۲-۲) مرحله دوم : مرحله دوم موشک را تا ارتفاع ۱۸۵ کیلومتری می برد و سرعت موشک به ۲۳۷۰۰ کیلومتر می رسد. و همانند مرحله اول از بدنه موشک جدا شده و به داخل جو سقوط می کند .
۳-۲) مرحله سوم : این مرحله دوبار به کار می افتد بار اول موشک را تا ارتفاع حدود ۲۵۰کیلومتری برده و به سرعت ۲۶۶۰۰Km/h رسانده و در مدار قرار می دهد . و موتورش خاموش می شود و بار دوم فضاپیما را از مدار خارج کرده و به سرعت فرار می رساند و بعد که سوختش تمام شد در فضا رها می شود .

۳) سرعت فرار در بالای جو

هر جسمی که بخواهد از جاذبه زمین خارج شده و بر روی زمین سقوط نکند باید سرعتش به“سرعت فرار “برسد. ) این سرعت در روی زمین ۴۰۰۰۰Km/s و یا ۱۱٫۲m/s می باشد ) موشکی که فضا پیما را حمل می کند باید بعد از خروج از جو سرعت فضا پیما را به سرعت فرار برساند و بعد فضاپیما دیگر نیازی به نیروی پیشران موشک ندارد و می تواند از جاذبه زمین بگریزد . ولی اگر نیروی پیشران موشک قبل از رسیدن فضاپیما به بالای جو (جائی که اصطکاک با هوا وجود ندارد و یا بسیار ناچیز است) قطع شود و فضا پیما نیروی پیشران نداشته باشد حتی اگر به سرعت فرار نیز رسیده باشد بر اثر اصطکاک با جو سرعتش به زیر سرعت فرار می رسد و سقوط می کند . برای اطلاعات بیشتر به مقاله های ” سرعت فرار ” و “صعود ” مراجعه کنید .

۴) بیشترین مصرف سوخت و وزن قسمت های مختلف موشک 

بیشترین مقدار سوخت موشک موقع بلند شدن و در مرحله اول مصرف می شودو بعد در مرحله دوم و کمترین سوخت در مرحله سوم مصرف می شود ولی چرا ؟ به سه دلیل :
۱-۴) حرکت از حال سکون : برای بلند شدن موشک از سطح زمین نیروی زیادی مورد نیاز می باشد  .
۲-۴) غلیظ بودن جو : در روی زمین جو بسیار غلیظ تر بوده و اصطکاک بیشتری تولید می کند.
۳-۴)وزن موشک:در مرحله اول وزن موشک با محموله سوخت آن بسیار زیاد است(بیش از٪۷۱)و بعدکه سوخت مرحله اول مصرف شد و راکت (موتور موشکی) مرحله اول و بدنه از موشک جدا شد بسیار سبکتر می شود .

۵) مسیر زمین تا ماه

بعد از قطع شدن نیروی پیشران (جدا شدن مرحله سوم) تحت جاذبه زمین سرعت موشک کم و کمتر می شود تا به نقطه ای می رسد که نیروی جاذبه ماه و زمین برابر می شود (نقطه لاگرانژی)که ۱/ فاصله ماه تا زمین با ماه  فاصله دارد(حدود ۳۶۰۰۰km) و از اینجا به بعد جاذبه ماه بیشتر شده و فضا پیما در جهت ماه شتاب می گیرد .

۶) در مدار ماه

فضاپیمای آپولو ۱۱بعد از رسیدن به نزدیکی ماه ابتدا در مداری با نقطه اوج۱۱۱کیلومتر و نقطه حضیض۳۱۴کیلومتر در مدار ماه قرار گرفته و بعد این مدار به ۱۲۲-۱۰۱کیلومتر تبدیل می شود و دست آخر به دایره تبدیل می شود .

۷) فرود بر روی ماه

بعد از اینکه زمان فرود تعیین شد “ مایکل کالینز “ در سفینه فرماندهی ماند تا بتواند آنها ( آرمسترانگ و الدرین ) را بعد از بازگشت از ماه سوار سفینه فرماندهی کند و “نیل آرمسترانگ” و “باز آلدرین “ سوار بر ماه نشین روی ماه فرود آمدند و البته برای جلوگیری از برخورد به سطح ماه برای فرود باید از “ ترمز موشکی “استفاده کنند . فضانوردان بعد از ۶ ساعت از سفینه فرود آمده و در ماه به گردش پرداختند و سرانجام بعد از حدود ۲۱ ساعت از ماه به طرف زمین برگشتند .

۸) تفاوت بلند شدن از سطح ماه و زمین

برای بلند شدن از سطح زمین نیاز به نیروئی بسیار عظیم است موشکی که آپولو ۱۱ را از سطح زمین خارج کرد بیش از ۹۰درصد آن را سوخت تشکیل می داد ولی برای بلند شدن از ماه نیاز به این همه سوخت نیست چون جاذبه ماه یک ششم جاذبه زمین است و در ماه هوا وجود ندارد که در مقابل موشک مقاومت کند . برای اطلاعات بیششتر در مورد تفاوت بلند شدن از سطح ماه و زمین به مقاله های ” سرعت فرار ” و “صعود ” مراجعه کنید .

۹) برگشت به زمین و ورود به جو

فضانوردان برای برگشت به زمین باید از جو زمین عبور کنند و برخورد با جو حرارت و نیروی زیادی ایجاد می کند و برای جلوگیری از صدمه دیدن فضا پیما از “سپرهای حرارتی “  استفاده کنند . برای مطالعه بیشتر در مورد چگونگی بازگشت به جو زمین به مقاله ” فرود ” مراجعه کنید .

۱۰) سقوط با چتر نجات در اقیانوس

برای فرود ایمن در روی زمین دیگر نیازی به ترمز موشکی نیست چون زمین جو دارد و می توان از چتر نجات برای فرود ایمن استفاده کرد . فضاپیما در اقیانوس سقوط می کند و مانند قایق شناور می شود تا آن را از آب بگیرند .

۵- بعد از بازگشت

سفر به ماه با بیم و امیدهای فراوانی شروع شد بسیاری از مردم جهان فیلم و عکس ها و اخبار آن را به طور مستقیم از تلویزیون هایشان دیدند(این در حالی بود که اخبار مربوط به جنگ اعراب و اسرائیل هم سرلوحه اخبار جهان قرار گرفته بود) و بسیاری هم شادی کردند و… بعد از بازگشت پیروزمندانه فضانوردان , هم اخبار مربوط به بازگشت آنها همچنان ادامه داشت در این قسمت به مسائل بعد از بازگشت می پردازیم .

۱) بازگشت فضانوردان به خاک آمریکا

 سفینه فرماندهی در اقیانوس آرام فرود آمد و کمی بعد تیم امداد و نجات توانستند آنها را از آب در بیاورند .  و به مرکز فضائی کندی منتقل کنند

شکل شماره ۱۵ – بیرون کشیدن فضا پیما از آب و انتقال به کشتی

توضیحات : آپولو یازده در اقیانوس آرام شمالی حدود ۱۴۶۵ کیلومتری جزیره اواهو از جزایر هاوائی آمریکا فرود آمد . مختصات محل فرود در لینک زیر است برای پیدا کردن مختصات محل فرود روی لینک زیر ( نوشته آبی ) کلیک کرده یا نوشته را کپی کرده و در گوگل مپ قسمت Paste , Search  کنید .
مختصات محل فرود  :  ۱۳°۱۹’۰۰٫۰″N 169°۰۹’۰۰٫۰″W

۲) قرنطینه فضانوردان

فضانوردان آمریکایی بلافاصله بعد از رسیدن به زمین برای مدت ۲۱ روز تحت مقررات قرنطینه قرار می گیرند تا از خطر بیماری های ناشناخته ای که ممکن است با خود به زمین آورده باشند جلوگیری شود. در مدت قرنطینه نیکسون رئیس جمهور آمریکا به دیدار فضانوردان رفت ( از پشت شیشه قرنطینه) و همچنین بسیاری از خبرنگاران در زمان قرنطینه از پشت شیشه با فضانوردان دیدار و گفتگو کردند.

شکل شماره ۱۶ – دیدار نیکسون رئیس جمهور آمریکا از فضانوردان در قرنطینه

۳) استقبال از فضانوردان در آمریکا

بعد از بازگشت پیروزمندانه فضانوردان مراسم استقبال بی نظیری از آنها در آمریکا انجام شد همچنین مدتی بعد فضانوردان اقدام به سفر به کشورهای مختلفی کردند و در آنجا هم مورد استقبال قرار گرفتند .

  

 شکل های شماره ۱۷ و ۱۸  – مراسم استقبال از  فضانوردان در نیویورک

 ۴) سفر چهل روزه به دور دنیا

بعد از استقبال در آمریکا و مصاحبه های مطبوعاتی وکارهای مختلف و استراحت … طی برنامه ای که از طرف ناسا و دولت آمریکا تهیه دیده شده بود فضانوردان با هواپیمای اختصاصی رئیس جمهور آمریکا (نیکسون) به سفر چهل روزه به اقصی نقاط دنیا پرداختند که همه جا مورد استقبال دولت ها و ملت های مختلف قرار گرفتند . مشروح سفر فضانوردان به تهران را در انتهای مقاله مفصل توضیح می دهیم .

۵) سوقات سفر

سرنشینان آپولو ۱۱که روز ۱۶ ژوئیه به طرف ماه رفتند  امیدواربودند دو برابر مقداری که قرار بود از خاک ماه به زمین بیاورند. دکتر لیندا، دانشمند فضایی گفت در حدود ۵۸ کیلوگرم سنگ و خاک ماه به زمین آورده می شود در حالی که قبلا قرار بود این مقدار ۲۲ تا ۲۶ کیلوگرم باشد .

 

  شکل شماره۱۹ – نمونه ای از سنگ کره ماه در موزه وین

 شکل شماره ۲۰ – حراج یک کیسه از خاک کره ماه به قیمت ۰۰۰ر۸۰۰ر۱ دلار در حراجی نیویورک

۶) آنچه در ماه بجای گذاشتند

فضانوردان در موقعی که در ماه بودند اشیائی را در سطح ماه جا گذاشته و برگشتند . بجز مقداری زباله و اشیاء بی ارزش و…(حدود ۱۰۰شی) مهمترین چیزهائی که در ماه گذاشتند از این قرار بود : یک آینه که بکمک آن بتوانند از روی زمین فاصله ماه تا زمین را اندازه بگیرند , پرچم افراشته شده آمریکا , پلاکی با امضا ریچارد نیکسون و…

 

 شکل شماره ۲۱ – پلاکی با امضا ریچارد نیکسون برای قرار دادن در سطح ماه

۶- روایت ایرانی آپولو ۱۱

سفر به ماه توسط سفینه آپولو ۱۱درداخل ایران و مطبوعات ایران هم انعکاس وسیعی یافت با آن که فتح ماه توسط فضانوردان آپولو ۱۱همزمان شده بود با جنگ اعراب و اسرائیل ولی این مسئله مانع از آن نشد که مطبوعات و مردم ایران به این مسئله توجه نکنند .در این قسمت به واکنش روزنامه اطلاعات به این مسئله می پردازیم .

۱) چرا روزنامه اطلاعات؟

حال چرا در میان روزنامه های دیگر ایرانی به خبرهای روزنامه اطلاعات می پردازیم . علت آن است که از همان روزهای نخست تیرماه ۱۳۴۸روزنامه اطلاعات خبرنگار به پایگاه فضایی کیپ کاناورال فرستاده و از نزدیک شاهد عملیات آماده سازی و پرتاب «آپولو ۱۱» بود و همتراز با خبرگزاری های مهم دنیا اخبار مربوط  به ماموریت “ آپولو ۱۱ “را به طور مستقیم دنبال کرده و منتشر می کرد (در آن روزها اخبار داغ جنگ اعراب و اسرائیل هم سرلوحه خبرها بود) علاوه بر این دیدگاه های دانشمندان ایرانی و حتی مردم کوچه و بازار را هم منتشر می کرد .

۲) قبل از پرتاب

در همان تیرماه ۱۳۴۸(ژوئیه ۱۹۶۹) که مقدمات ماموریت آپولو ۱۱درحال انجام بود روزنامه اطلاعات اخبار مربوط به این ماموریت را پوشش می داد به نمونه هائی در این رابطه توجه کنید .
۲-۱) چهارشنبه۱۱ تیرماه ۱۳۴۸ :« ۱۸روز دیگر اولین انسان قدم در ماه می‌گذارد. این انسان، (نیل آرمسترانگ) است و اولین وظیفه او بعد از قدم گذاردن در ماه، نصب پرچم آمریکا در سطح ماه است.
۲-۲) پنج شنبه ۱۲ تیرماه ۱۳۴۸ : روزنامه اطلاعات که تیتر اول خود را به ماموریت آپولو اختصاص داده بود زیر تیتر درشت «رقابت شوروی و آمریکا برای تسخیر ماه به اوج شدت خود رسید/ شوروی می خواهد قبل از آمریکا به ماه برسد»
۲-۳) یکشنبه ۱۵ تیرماه ۱۳۴۸ : اطلاعات با تیتر «فضانوردان خود را برای مردن در ماه آماده کردند»
۲-۴) دوشنبه ۱۶ تیرماه ۱۳۴۸ : « به گفته سخنگوی فضایی آمریکا سه فضانورد پس از بازگشت به زمین حداقل تا سه هفته در قرنطینه خواهند بود تا کارشناسان پزشکی، میکروبهای قبل از پرواز آنها را با نمونه های بعد از پرواز مقایسه کنند و ببینند آیا میکروب جدیدی از ماه همراه خود آورده اند یا نه»
۲-۵) سه شنبه ۱۷ تیرماه ۱۳۴۸ : «به گفته فلوید بنت، کارشناس فضایی در جریان ماموریت آپولو ۱۱ در سفر به ماه چند موقعیت خطیر وجود دارد اما خطرناک ترین آنها بلند کردن سفینه ماه نشین از سطح ماه برای پیوستن به سفینه مادر است».
۲-۶) شنبه ۲۱ تیرماه ۱۳۴۸: «توماس بین، رییس آژانس فضایی آمریکا در آستانه پرتاب آپولو ۱۱ ابراز عقیده کرده که اثرات پیاده شدن نخستین انسان در کره ماه مانند اثرات نخستین پرواز برادران رایت با اولین هواپیماست»

 

شکل شماره ۲۲ – اطلاعات : شنبه ۲۱ تیرماه ۱۳۴۸

۳) از لحظه پرتاب تا فرود بر ماه

همچنین روزنامه اطلاعات از لحظه پرتاب آپولو ۱۱تا لحظه فرود در ماه تمام اخبار را پوشش می داد که در اینجا به نمونه ای از آن می پردازیم .
۳-۱) سه شنبه ۲۴ تیرماه ۱۳۴۸: در آستانه پرتاب فضاپیمای آپولو ۱۱، روزنامه اطلاعات با تیتر «فردا عظیم ترین حادثه تاریخ روی می‌دهد» به استقبال سفر تاریخی انسان به ماه رفت.

 

شکل شماره ۲۳ – اطلاعات : سه شنبه ۲۴ تیرماه ۱۳۴۸

۳-۲) پنج شنبه ۲۶ تیر ماه ۱۳۴۸: اطلاعات امروز ذیل این تیتر اصلی که «قطار فضایی، غرش کنان به ماه نزدیک میشود»، مجموعه اخبار و گزارشهای مفصل خود از ماموریت آپولو ۱۱ را پی گرفته است.

 

شکل شماره ۲۴ – اطلاعات : پنج شنبه ۲۶ تیرماه ۱۳۴۸

۳-۳) شنبه ۲۸تیرماه ۱۳۴۸ : تیتر نخست روزنامه اطلاعات این است: «فضانوردان به آستانه ماه رسیدند.»
۳-۴)یکشنبه ۲۹ تیرماه ۱۳۴۸ : «تا چند ساعت دیگر تاریخ بشر با حروف طلایی نوشته می شود: امشب ماه به تصرف انسان درمی آید!» این تیتر اصلی روزنامه اطلاعات چند ساعت قبل از فرود تاریخی آپولو ۱۱ در ماه است.

۴) فرود بر ماه

روز ۲۱ ژوئیه به دستور نیکسون ( رئیس جمهور آمریکا ) تعطیل عمومی اعلام شد و همه خبرگزاری ها و تلویزیون ها و رادیوهای جهان اخبار این واقعه تاریخی را قدم به قدم پوشش دادند . روزنامه اطلاعات نیز پوشش کامل این خبر را تهیه کرد .
دوشنبه ۳۰ تیر ماه ۱۳۴۸ : روزنامه اطلاعات نوشت «بزرگترین خبر تاریخ: انسان در ماه راه رفت، غذا خورد، خوابید/ساکنان زمین در ماه به گردش پرداختند» ، «پیروزی عظیم فضانوردان جهان را از هیجان به لرزه درآورد»، «فاتحان ماه به سفینه مه نشین بازگشتند»، «تهران هم دیشب از تب فتح ماه بیدار بود»

 

شکل شماره ۲۵ – اطلاعات : دوشنبه ۳۰ تیرماه ۱۳۴۸

۵) بازگشت از ماه

بعد از اتمام ماموریت آپولو ۱۱و بازگشت به ماه هم روزنامه اطلاعات اخبار مربوط به آن را پخش کرد .
در تیتر نخست روزنامه اطلاعات نوشته شده : «در ماه نوعی زندگی وجود دارد »

شکل شماره ۲۶ – اطلاعات : سه شنبه ۳۱ تیرماه ۱۳۴۸

۷- استقبال فاتحان ماه در تهران

در سفر چهل روزه قهرمانان فضا به نقاط مختلف دنیا دولت ها و ملت های مختلف جهان به استقبال از این قهرمانان فضا پرداختند . در اینجا به سفر فاتحان ماه به تهران می پردازیم .

۱) ورود فضانوردان به فرودگاه مهرآباد

شامگاه روز جمعه دوم آبان ماه ۱۳۴۸ هواپیمای اختصاصی رییس جمهور آمریکا حامل نیل آرمسترانگ، ادوین آلدرین و مایکل کالینز (فضانوردان آپولو ۱۱به همراه همسرانشان ) در فرودگاه مهرآباد تهران به زمین نشست. مردم تهران استقبال باشکوهی از فاتحان ماه داشتند و طی حضور یک روزه آنها در تهران همه جا با استقبال باشکوه و هجوم جمعیت علاقمند مواجه بودند. این استقبال با حضور همسران فضانوردان همراه بود .

۲) استقبال مردم تهران در فرودگاه مهرآباد

قبل از ورود فضانوردان جمعیت زیادی در فرودگاه مهرآباد تهران آماده استقبال از این قهرمانان فضا بودند به طوری که محوطه فرودگاه پرشد و عده زیاد دیگری در بیرون از فرودگاه ازدحام کرده بودند .
فضانوردان درست سر ساعت و دقیقه تعیین شده رسیدند و وقتی برج مراقبت ورود فضانوردان را اعلام کرد فریاد هلهله و شادی مردم به هوا برخواست به گونه ای که صدای فضانوردان به سختی شنیده می شد.
موقع پیاده شدن از پلکان هواپیما اولویت با آرمسترانگ( رئیس گره فضانوردان ) و بعد ترتیب آلدرین و کالنیز و همسرانشان بود .

۳) سخنرانی فضانوردان در فرودگاه مهرآباد

فضانوردان بعد از ورود به فرودگاه برای مردم سخنرانی کردند و مطالب کوتاهی عنوان کردند از جمله :
۱-۳) سخنان نیل آرمسترانگ : گرچه ما هرگز قبلا در ایران نبوده‌ایم لیکن کشور زیبای شما را از فضای لایتناهی دیده‌ ایم و زیبایی‌هایش را بس ستوده‌ایم.
۲-۳) سخنان  مایکل کالینز : کالینز ابتدا به زبان فارسی به همه استقبال کنندگان سلام داد و … سپس به مزاح گفت : «ما درباره “فرش‌های پرنده” ایرانی‌ها داستانهای زیادی شنیده بودیم و این داستانها بود که به ما در پرواز تاریخی خود الهام و قوت قلب بخشید.»
۳-۳) سخنان باز آلدرین : او نخست به زبان فارسی از  استقبال کننده ها تشکر کرد و سپس گفت : «سرنشینان آپولو ۱۱ اتفاق نظر دارند که تمامی جمعیت حاضر در اینجا و کلیه ابناء بشریت نخستین پرواز بشر به ماه را با قلب‌های آکنده از شوق دنبال کرده و توفیق در این راه را ستوده‌اند.»
سپس جمله‌ای را به طنز و مطایبه و به زبان انگلیسی گفت «کاش شما هم با ما بودید» که اگر اصطلاح آمریکایی آن دقیقا به فارسی برگردانده شود . ضرب‌المثل معروف “جای شما خیلی خالی بود” از آن بدست می‌آید .

 

 شکل شماره ۲۷ – اطلاعات : شنبه سوم آبان ماه ۱۳۴۸

۴) حرکت به سمت هتل استقلال

فضانوردان سپس برای خواب و استراحت و… به طرف هتل استقلال (هیلتون سابق) حرکت کردند و در تمام مسیر مورد استقبال جمعیت قرار گرفتند سراسر مسیر فرودگاه مهر آباد تا هتل استقلال سرشار از مردمی بود که برای استقبال آمده بودند به طوری که حرکت فضانوردان به کندی صورت می گرفت .

۵) حضور در انجمن ایران و آمریکا

در فردای ورود به ایران یعنی در روز۳ آبان ماه ۱۳۴۸در ساعت ده و نیم سه فضانورد شجاع آمریکائی به انجمن ایران و آمریکا (واقع در خیابان جمهوری سه راه جمهوری) رفته و مصاحبه رادیو تلویزیونی و مطبوعاتی برگزار کردند :
در آغاز مصاحبه (نیل آرمسترانگ) اولین انسانی که قدم در ماه گذاشت از مسافرت خود و دوستانش به ایران ابراز خوشوقتی کرد و از استقبال گرم مردم تهران تشکر نمود و اظهار داشت :
«برنامه آپولو از ده سال قبل شروع شد.»
در این هنگام فیلم کوتاهی از فعالیت‌های ده ساله‌ای که منجر به فتح ماه گردید به نمایش گذارده شد و فضانوردان هر یک درباره قسمت‌های مختلف آن توضیحاتی دادند.

بعد سوالات مختلفی از طرف خبرنگاران نشریات ایرانی پرسیده شد و فضانوردان به آنها پاسخ دادند . از جمله آرمسترانگ در باره همکاری ایران و آمریکا در برنامه‌های فضایی گفت :
«آمریکا می‌تواند در بسیاری زمینه‌ها و از جمله برنامه‌های “مونیتورینگ” از همکاری‌های ایران برخوردار شود.»

۶) بازگشت فضانوردان به هتل استقلال

فضانوردان سپس به هتل استقلال برگشتند و در مسیر حرکتشان باز هم با ازدحام جمعیت مواجه شدند و مردم از همه جا در مسیر عبوری جمع شده و ابراز احساسات می کردند به طوری که پلیس مجبور به مداخله می شود تا راه را برای عبور فضانوردان باز کند .

۷) مصاحبه مطبوعاتی همسران فضانوردان در هتل استقلال

همچنین همسران فضانوردان در ساعت ده و نیم در هتل استقلال مصاحبه مطبوعاتی تشکیل دادند و به سوالات خبرنگاران در این باره پاسخ گفتند از جمله از خانم آرمسترانگ پرسیدند :
آیا می‌خواهید دو پسرتان مثل شوهرتان بشوند؟   که خانم ارمسترانگ گفت :
«این ضروری نیست که آنها حتما فضانورد بشوند، این مساله بستگی به میل باطنی آنها و انتخاب خودشان دارد.»

۸) سوقات سفر

فضانوردان همچنین مقداری از سنگ و ماه کره ماه را برای نمایش در موزه های ایران هدیه دادند .

۹) تمبر یادبود

بعد از بازگشت فضانوردان از تهران تمبر یادبودی توسط وزارت پست منتشر شد ( شکل شماره ۲۸ ) 

 

شکل شماره ۲۸ – تمبر یادبود سفر انسان به ماه

۷- عجائب آپولو ۱۱

آپولو ۱۱ به ماه پرتاب شد و با موفقیت فضانوردان در ماه پیاده شدند و از ماه برگشته و سالم به زمین رسیدند ولی این سفر چندان بی عیب و نقص نبود در عمل مشکلاتی پیش آمدکه اگر رفع نمی شد ممکن بود به قیمت جان فضانوردان و شکست پروژه تمام شود ولی به خیر گذشت . در اینجا مروری می کنیم به مشکلات پیش آمده در این جریان و حواشی سفر که نشان می دهد با وجود تمام این آزمایش ها چقدر ناسا در تامین جان فضانوردان و امکانات رفاهی آنها کوتاهی کرده است . در اینجا ما فقط ۱۰ نمونه را شرح می دهیم تا بدانید با چه امکاناتی توانستند به ماه بروند و چقدر کوتاهی در این راه شده است .
این حقایق توسط “ کریک نلسون “ در زمان تحقیقات در کتاب جدیدش “ مرد موشکی “ افشا شده است .

۱) بیمه عمر فضانوردان

رفتن به چنین سفری (که برای اولین بار انجام می شد) خالی از خطر نبود و در واقع فضانوردان آپولو ۱۱بخاطر تن دادن به چنین خطری با جان خود بازی کردند( از این رو آنها قهرمانان واقعی فضا هستند) قهرمانان فضا که پی به خطر این سفر برده و در واقع از جان خود گذشته بودندخواهان بیمه عمر برای خانواده خود بودند تا در صورتی که کشته شدند حمایت های مالی از آنها صورت بگیرد ولی ناسا با بیمه عمر موافقت نکرد از این رو این قهرمانان برنامه دیگری برای حمایت از خانواده خود بعد از مرگشان در نظر گرفتند .
آنها صدها مجله را امضا کردند و آنها را برای یکی از دوستان شان فرستادند تا اگر اتفاقی در طی ماموریت رخ داد، مجله های امضا شده را به دست خانواده های این سه نفر برسانند تا آنها بتوانند با فروش امضای خدمه آپولو ۱۱ پول کسب کنند.

۲) عدم اطمینان از موشک ساترن ۵

قدرت موشک ساترن ۵ به اندازه ۱۰۰ گلوله ضد نفر تا فاصله ۴۸۰۰ متری بود و ناسا که به کار خودش و موشک اطمینان نداشت و احتمال انفجار موشک را می داد تماشاچیان را تا فاصله ۵۶۰۰ متری از موشک دور کرده بود .

۳) بوی باروت در ماه

وقتی فضانوردان به ماه رسیدند و در روی ماه به قدم زدن پرداختند مقداری از گرد و غبار ماه به لباس های آنها چسبید و بعد از بازگشت به فضاپیما بوئی عجیب از لباس خود استشمام کردند از آنجائی که آنها نظامی بودند این بو را شبیه بوی باروت تشخیص دادند ولی در واقع بوی باروت نبود هنوز هم ماهیت این بو شناخته نشده است . 

۴) مشکل توالت عمومی

در فضا و در حالت بی وزنی همه چیز با روی زمین که شرایط نرمال است فرق دارد . (ما در مقاله “ زندگی در فضا “ به این موارد خواهیم پرداخت ) خوردن و آشانیدن و توالت رفتن و… از جمله این موارد است .
امروزه در ایستگاه های فضائی توالت مخصوصی طراحی شده که کمربند مخصوصی دارد و قبل از استفاده باید کمریند آن را بسته و این توالت با مکش کار کرده و بدون این دستگاه مکش حتی یک دستشوئی رفتن ساده هم کاری عذاب آور است (بعلت بی وزنی) در سفینه آپولو ۱۱ این امکانات پیش بینی نشده بود از این رو مایکل کالینز مجبور شد در تمام دوره ماموریت از داروهای ضد اسهال استفاده کند .

۵) مشکل آب آشامیدنی

 حتی آب آشامیدنی فضانوردان هم بدون ایراد نبود . آب آشامیدنی محصول جانبی فعالیت پیل سوختی بود و به دلیل از کار افتادن فیلتر گاز هیدروژن , گاز هیدروژن به داخل آب نفوذ کرده و باعث شد همه آب مصرفی حبابی شود .
مایکل کالینز در زندگینامه خود (حمل آتش: سفر یک فضانورد. منتشر شده در سال ۱۹۷۴) می گوید:

 «آب آشامیدنی با حباب های هیدروژنی پوشانده شده است که باعث به وجود آمدن اختلال شدید می شود. این اختلال منجر به تولید بوی نامطلوب و فراگیر می شود که یادآور مخلوطی از بوی سگ خیس و چمنزار است.»

۶) ایراد در جدا شدن ماه نشین از سفینه مادر

موقعی که در مدار ماه , ماه نشین عقاب از سفینه کلمبیا جدا شد صدائی شبیه باز کردن در نوشابه به گوش رسید دلیل آن این بود که کابین قبل از جداسازی کاملا فشرده شده و از سفینه کلمبیا جدا شده بود همین خطای جزئی باعث شد سفینه ۴ مایل (۶۴۳۰متر) آنطرف تر از جائی که قرار بود فرود بیاید . خوشبختانه مکان یک دشت بزرگ بود و این۶ کیلومتر تاثیر بدی نداشت و گرنه در کوهستان فرود می آمدو فاجعه بود .

۷) کمبود سوخت ماه نشین

ماه نشین از سفینه مادر جدا شد و با استفاده از موتور موشکی روی ماه نشست . این ماه نشین حتی برای نشستن روی ماه کمبود سوخت داشت به طوری که عده ای فکر می کردند سقوط می کند ولی با ترفند های فضانوردان کمبودی بوجود نیامد و حتی بعد از بلند شدن از سطح ماه هم توانست فضانوردان را به سفینه مادر برساند .

۸) نگذاشتن دستگیره

فضانوردان قبل از خروج نباید درب سفینه را محکم می بستند چون باعث هدر رفتن گرمای کابین می شدو علاوه بر این می خواستند فشار درون و بیرون سفینه تقریبا یکسان باشد تا در برگشت بتوانند درب را راحت تر باز کنند . ولی روی درب ها دستگیره نگذاشته بودند(احتمالا فراموش کرده بودند ولی بعد ادعا شد بخاطر کم کردن وزن سفینه بوده !!!)

۹) خراب شدن ماه نشین موقع برگشتن

بعد از این که نیل آرمسترانگ و باز آلدرین گردش ها و کارهای خود را انجام دادند(پیاده روی , روی ماه و ماشین سواری و نصب پرچم و…) و خواستند برگردند متوجه شدند یک سوئیچ که روی قطع کننده مدار بود قطع شده و ماه نشین خراب شده و بنابراین امکان برگشت آنها وجود نداشت این یک فاجعه بزرگ بود چون اگر ایرادبوجود آمده رفع نمی شد سرنوشت وحشتناکی در انتظار فضانوردان بود.(مرگ وحشتناک بعلت اتمام اکسیژن و…)به هرحال تیم پشتیبانی ناسا سعی در رفع ایراد پیش آمده کردند ولی موفق نشدند و فضانوردان تصمیم گرفتند چند ساعت بخوابند و استراحت کنند. سرانجام آلدرین خودکار خود را به مکانیزم سوئیچ تبدیل کرد و توانست با این ترفند ماه نشین را روشن کند .

۱۰) قدرت پردازنده های کامپیوتر آپولو ۱۱

آیا می دانستید قدرت پردازنده های کامپیوترهای آپولو حتی از یک موبایل ساده امروزی هم کمتر بود؟
آری با این امکانات سطح پائین به ماه رفتند !!!

برای مطالعه سایر مقاله های نجومی روی شکل زیر کلیک کنید.

برای مطالعه مقاله های روانشناسی اینجا  را کلیک کنید .

عکس های طبیعت, طبیعت خوانسار , شکوفه های بهاری  , گلستان کوه ,دانلود آلبوم های کامل بهترین و زیباترین عکس ها ,آلبوم هائی با صدها عکس کیفیت بالا ,  در هیچ کجای اینترنت این عکسها را پیدا نمیکنید , عکس هابدون استفاده از تکنیک های فتوشاپ تهیه شده , کاملا طبیعی 

برای آموزش کامل و حرفه ای گوگل مپ روی شکل زیر کلیک کنید

همه جیز در مورد گوگل مپ

۱) هر گونه اظهار نظر را در فرم اظهار نظر کاربران وارد کنید .
۲) نظرات بعد از تایید مدیریت نشان داده می شود .
۳) با انتقادات و پیشنهادات سازنده خود ما را هرچه بیشتر  همراهی کنید . مدیریت از انتقادات و پیشنهادات سازنده شما استقبال میکند .
۴) نوشته های قرمز پر رنگ ارجاع به لینک هستند که هنوز لینک آنها قرار داده نشده است ( هنوز صفحه آنها منتشر نشده است )
۵) نوشته های آبی پر رنگ ارجاع به لینک هستند که لینک آنها قرار داده شده است ( صفحه آنها منتشر شده است )
۶) هرگونه بهره برداری : کپی تمام و یا قسمتی از مطالب این سایت بدون ارجاع منبع آن ممنوع می باشد .
۷) تکثیر فایل های Pdf با ذکر منبع آزاد ولی فروش آن تحت هر عنوان و با ذکر منبع هم ممنوع می باشد.

نظر بدهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.